< İran’da Protestolar

İran Bahtiyari eyaletinde Lurdigan ilçesindeki Çenar Mahmudi köyünde bir sağlık ocağı personeli, tek kullanımlık enjektörü birden fazla kişi için kullanınca, onlarca kişiye HIV virüsünün bulaştığı tespit edildi.

En az 50 kişide tespit edilen HIV virüsünün 200 kişiye kadar çıkabileceği söylendi; sağlık görevlileri hakkında soruşturma açıldı.

Olayın duyulmasının ardından yetkilileri “ihmalkârlıkla” suçlayan Lurdigan halkı, valilik ve sağlık müdürlüğü önünde protestolara başladı.

Bir milletvekili HİV’in uyuşturucu bağımlılarının ortak enjektör kullanmaları sonucunda yayıldığını, 1800 nüfuslu köyde 240 kişinin uyuşturucu bağımlısı olduğunu açıkladı. Bu tür açıklamalar halkı daha da öfkelendirdi ve protestolar yaygınlaştı. Sosyal medyada da destek bulan eylemlerde Valilik ve Sağlık Müdürlüğü binası önünde toplanan eylemciler sokakları terk etmedi. Polisin gaz bombalı ve plastik mermili saldırıları da eylemleri sonlandırmak şöyle dursun, eylemlerin şehrin başka yerlerine yayılmasına neden oldu. Dini lider Ali Hamaney’in temsilciliği önünde devam eden eylemlerde, temsilcilik ateşe verildi.