Irak’ın başkenti Bağdat’ta işçi ve emekçiler, kamu hizmetlerinin işlemesi ve iş talepleri ile 1 Ekim Salı gününden bu yana hükümete karşı, yolsuzluklara karşı sokaklarda eylemde.
Bağdat’ta Salı günü bini aşkın kişi bir araya gelerek sokaklara çıktı ve Tahrir Meydanı yıllar sonra ilk defa eylemlerle sarsıldı. Ülkenin güneyindeki Zi Kar ve Necef’te de protesto eylemleri yaşandı ve polis gerçek mermiler, gaz bombaları ve tazyikli sularla saldırdı.
Bağdat’ta ilk gün eylemlerde emekçilerin sloganı “Hırsızlar bizi yağmaladı” idi ve Iraklı yöneticilere tepki gösterildi. İlk gün 160’ı emekçi, 200 kişi yaralandı. Yaralanmaların bir kısmı gaz bombaları, bir kısmı da plastik mermiler nedeni ile oldu. Akşam saatlerinde ise ölüm haberleri geldi. Tahrir Meydanı’nda ve Zi Kar vilayetinde birer kişi hayatını kaybederken, yaralılardan biri de 2 Ekim sabahı hastanede hayatını kaybetti.
2 Ekim Çarşamba günü Bağdat’ta yaşanan eylemlerin merkezi El Şaab ve Zafaraniye mahalleleri oldu. Eylemlerin ilk 2 gününde hayatını kaybeden eylemcilerin sayısının 18 olduğu açıklandı.
Eylemler kısa süre içinde Zikar, Necef, Kerbela Ve Kerkük’e de yayıldı. Necef’te halkın Valilik binasını ateşe verdiği öğrenildi. Bağdat’taki eylemlerde çeşitli noktalara roket mermileri atıldığı da söylenenler arasında.
Eylemlerin sosyal medya üzerinden örgütlenmesi üzerine Irak sosyal medya hesaplarına sınırlama getirdi, Çarşamba gecesi Kerkük ve Maxmâr da dahil olmak üzere Irak genelinde internet kesildi.
Başbakan Adıl Abdul Mehdi sivil ölümlerden “saldırgan” dediği eylemcileri sorumlu tutunca büyük tepki topladı. Abdul Mehdi, 2. gün akşamı Irak Güvenlik Konseyini topladı ve Olağanüstü Hal ilan etti; 3 Ekim Perşembe günü için (bugün) Bağdat ve diğer bir çok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi, eylemler yasaklandı. Bağdat’ta sabah 05.00 itibarıyla şehre giriş çıkışlar yasaklandı, şehir içinde de her tür ulaşım aracı da yasak. Ordu’nun da sokağa çıktığı görüntüleri yayılıyor sosyal medyada.
Eylemlerin yarattığı kriz nedeniyle Hüsrevi ve Cezzabe sınır kapılarının kapatıldığı öğrenildi. Mukteda es-Sadr da twitterdan açıklama yaparak eylemlerin barışçıl şekilde sürmesinden yana olduklarını söyleyerek "Gösterileri, tüm halkın katılacağı şekilde genel grev ve oturma eylemleriyle destekleyebiliriz" dedi.
Altyapı yetersizliği, elektrik ve suyun kesik olması, hükümetin halkın temel sorunlarına ve ihtiyaçlarına cevap vermemesi, yoksulluk ve had safhadaki yolsuzluk, %25’e varan işsizlik, ayaklanma noktasına varan eylemlerin ortaya çıkış nedenleri...