Yunanistan’da Grev Ve Eylem günü

24 Eylül günü, Yunanistan’da grev ve eylem günü idi.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), Mücadeleci İşçi Cephesi (PAME) ve Atina İşçi Merkezinin (EKA) çağrısıyla gerçekleştirilen greve, yerel yönetim çalışanları, gazeteciler, liman işçileri, devlet hastaneleri doktorları ve özel sektör çalışanlarıyla öğretmenler katıldı. Kamu ve özel sektör çalışanlarının düzenlediği 24 saatlik grev, yaşamı durdurdu.

Grev, hükümetin büyük şirketlere yeni ayrıcalıklar tanıdığı ve işçilerin toplu sözleşme ve sendikal haklarına saldırı niteliği taşıyan yeni "kalkınma yasası"nı hedef alıyor.

Grev süresince devlet dairelerindeki hizmetlerde aksaklıklar yaşandı, kimi belediyeler kapalı kaldı. Hastanelerde görevli doktorların işbaşı yapmaması nedeniyle sadece acil vakalara bakıldı.

Panhelenik Radyo-Televizyon Çalışanları Sendikasının (POSPERT) grevi nedeniyle özel ve devlet televizyon kanallarında haber bültenleri yayınlanmadı. Haber ağırlıklı internet siteleri, belirli saatler arasında sayfalarını yenilemedi. Yazılı basın çalışanlarının grevi gazete bayilerinin raflarının boş kalmasına yol açtı.

Toplu taşıma çalışanları belirli saatler arasında iş durdurarak greve destek verince, trafik de aksadı. Gemiler limanlarda bağlı kaldı.

Yeni vergi kanununa itiraz eden serbest meslek sahipleri de eyleme destek verdi. İnşaatlar, oteller kapalı kaldı.

Grev sırasında pek çok eylem de örgütlendi. Atina'da kent merkezindeki Klaftmonos ve Omonia Meydanlarında toplanan emekçiler parlamentonun da bulunduğu Sintagma Meydanı'na yürüdü. Pire, Selanik, Patras, Yanya, Girit ve diğer şehirlerde de büyük mitingler düzenlendi.

Eylemlerde yer yer polisle de çatışmalar yaşandı.