Rio De Janeiro’nun gecekondularında yaşayan 8 yaşındaki Agahta Felix, 20 Eylül Cuma gecesi polis kurşunuyla hayatını kaybetti…

Faşizmin artık sıradanlaşmış davranışları haline gelen bir olay bu. Yoksul halkın, çocukların polis kurşunu ile “kazara” ölmeleri, cezaya dahi konu olmayan günlük olaylardan birisi. Amerika’da siyahiler, Türkiye’de Kürtler bunu en iyi bilen halklardır. Ve Brezilya’da bir kız çocuğu, Rio De Janeiro’nun gecekonduları olan favelalardaki evine giderken dolmuşta polis kurşunuyla vuruldu. Polis motosikletli bir şüpheliye rasgele ateş açtı. Minibüsün içinde vurulan Agatha Felix yaralı hastaneye kaldırılsa da kurtarılamadı.

Rio de Janeiro Valisi Wilson Witzel’in polislere güç kullanma yetkisini verdiğinden bu yana, sadece 2019 yılı içinde polisin 1.249 kişiyi öldürdüğü öğreniliyor. Witzel, gerekirse helikopterlerle ateş açılarak “suçla mücadele edileceğini” ilan etmişti. Brezilya’nın faşist başkanı Jair Bolsonaro’nun göreve gelmesinin ardından valiliğe gelen Witzel de asker kökenli bir yargıç.

Polis saldırıya uğradığını ve ateş açarak kendilerini savunduklarını söyleseler de bölgede yaralanan yahut tutuklanan hiç kimse yok…

Agatha’nın ölüm haberi duyulur duyulmaz favelada yüzlerce kişi toplanarak sokaklara çıktı. Burjuva medya olayları basite indirgemeye çalışsa da çocuğun ölüm haberi sosyal medyada hızla yayıldı ve büyük bir tepki oluştu.

Faşizmin saldırganlığı, dünyanın neresine gidersek değişmiyor. Bir çocuğun daha faşizme kurban edilmemesi için faşizmi yıkalım.