Dün Fransa’da eylem günü idi. Tüm dünya iklim grevi için sokaklarda iken, Fransa’da emeklilik reformu ve Sarı Yeleklilerin eylemleri de vardı.

Eylemlerin birleşmesinden endişe eden Fransa hükümeti, 1 Mayıs’takine eş önlemler aldı. Onbine yakın polis ve tomalar hazır bekletildi.

Eylemlerde ilk sahneye çıkan Sarı Yelekliler oldu. 45. haftalarında sabah saatlerinden itibaren yine meydanlarda toplanmaya başlayan Sarı Yelekliler için pek çok metro istasyonu ve meydanlar kapatıldı. Polis, Champs Elysee’e ve Saint Lazare Tren Garı’na girmeye çalışan eylemcilere biber gazı ile saldırdı, yaklaşık 163 kişi gözaltına alındı.

Küresel İklim Grevi için öğle saatlerinde Luxembourg Bahçesinde onbinlerce kişi toplanarak Parc de Bercy’e doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında polis provokasyonu yaşanırken, Kara Blok barikat kurarak polisle uzun süre çatıştı. İklim grevine katılanlardan da yaklaşık 200 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Sendikaların emeklilik reformuna karşı düzenlediği eyleme de binlerce emekçi katıldı; emekçilerin eylemi saldırısız geçti.