Amerika'nın en büyük otomobil üreticisi General Motors’da 46.000 işçi greve gitti.

Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası UAW, 12 yıl sonra ABD otomotiv endüstrisinde ilk kez 15 Eylül Pazar gecesi greve başladı.

Sendikanın 46 bin işçisi, dokuz eyalette yayılmış 31 GM fabrikasında ve diğer 21 tesiste iş bıraktı ve yürüyüşler yaptı. İşçilerin bu grevi, 2007’de yaşanan grevin ardından ilk otomotiv grevi.

Sendika sözcüsü Brian Rothenberg, sendika ile patronlar arasındaki diyaloğun devam ettiğini söylese de, grev kararı açıklamasının ardından herhangi bir görüşme olmadı.

GM 4 üretim tesisini kapatmaya karar vermişti. Sendika ile yapılan görüşmeler sonucu iki tesisin 2’sini dönüştürme, kalan işçilere de yeni iş sözü vermişti GM patronları.

Ancak taraflar arasında ücretler, sağlık yardımı, geçici işçiler, iş güvenliği ve kar paylaşımı konusunda anlaşmazlıklar yaşanınca UAW Michigan, Hamtramck'taki General Motors Detroit-Hamtramck montaj fabrikasının önünde greve gitti.

Dev otomotiv tekelleri Ford ve Fıat Chryster’in UAW ile iş sözleşmelerinin de süresi dolmak üzere. Anlaşma sağlanamazsa otomotiv sektöründe büyük bir “Metal Fırtına” gündeme gelecek.

12 yıl önceki son grev sadece üç gün sürmüştü. Ancak önceki yıllarda GM’de aylar süren grevler yaşanmıştı. Ancak bu grev, 2007'den bu yana işe alınan çalışanların çoğu için bu ilk grev.