< < Düşman Kabileler Amazonları Kurtarmak İçin Birleşti

Brezilya'nın güneydeki Para eyaletinde yerli halkların yaşadığı koruma alanlarında kuşaklar boyu birbirine düşman olan kabileler, şimdi toplanıp birlikte mücadele kararı aldılar.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, çevre yasalarındaki koruyucu maddeleri kaldırarak yerli halkın yaşam alanları da dahil, Amazon bölgesinde maden çıkarmayı planlıyor. Bunun için Kongre’nin onayı bekleniyor.

Şu anda yerlilerin yaşadığı koruma alanlarında madencilik yapılması yasak. Fakat uydu görüntülerinde madencilerin bu topraklarda ciddi faaliyetlere giriştiği görülüyor.

Devletin Amazon Ormanlarına -içindeki yerli kabileleri de kapsayan- bütün bir eko sisteme kar hırsıyla saldırması üzerine, yerli kabileler toplantı düzenleyerek kendi iç çatışmalarını sonlandırma, devlete ve işgalcilere karşı mücadele etme kararı aldılar. Devletin maden sahaları için verdiği teşviklerden kaynaklı bazı kabileler devlet yanlısı tavır alsa da, asıl sözü mücadelenin kendisi söyleyecektir.

Xingu nehrinin çevresinde yaşayan farklı etnik kökenlerden yerli halklar, Kayapo topraklarındaki Kubenkokre köyünde üç gün süren büyük bir kongre gerçekleştirdiler. Bu Kongreye 14 farklı etnik grubun yanı sıra, nehrin kıyısında yaşayan dört topluluğun da temsilcileri de katıldı.

Toplantıya katılan kabileler arasında, birbirlerinin kabilelerini yok olma sınırına gelene değin savaşmış kabileler de bulunuyordu. Bugün Tüm Amazonların yardım çığlığı karşısında halklar kendi aralarındaki savaşa bir son verme ve Brezilya Devleti ve işgalcilere karşı savaşma kararı aldılar. Ağustos ayından bu yana 31 bin yangının çıkması, yasa dışı madencilik faaliyetlerinin yoğunluğu insanlığı ve doğayı tehdit etmeye devam ederken toplanan kabile temsilcilerinden bazıları işgalcilere karşı çıkmak adına savaşçılarını göndereceğini söylediklerinde büyük coşkuyla karşılandı. Tercümanlar aracılığıyla yapılan konuşmalarda yerli kabilelerin şefleri durumu özetleyen şu konuşmayı yaptılar:

"Biz Kayapoları öldürdük, Kayapolar bizi öldürdü, Kayabi ile savaştık. Fakat beyaz adamdan gelecek tehdit hakkında hiç bir fikrimiz yoktu" dedi ve sürdürdü: "Onun için bir durup düşündük, uzlaştık, birbirimizle konuştuk ve artık savaşmayacağız. Çünkü artık birlikte savaşmamız gereken ortak çıkarlarımız var, bunu yapmalıyız ki yerli olmayanlar hepimizi öldürmesin."