"Küba Dostlarına Ve İlkelerine İhanet Etmez"

Küba Devlet Başkanı Diaz Canel, Caracas'ta yapılan Sao Paulo Forumu'na* katıldı ve 28 Temmuz'da forumun kapanışında bir konuşma yaptı.

"Kadın ve Erkek Yoldaşlar" hitabıyla başladığı konuşmasında, öncelikle "Küba'nın büyük dostu" Hugo Chavez'i andı. Fidel'in onu Büyük Anavatan'ın kaderi için verilen savaşta Bolivar ve Marti'nin yanına yerleştirdiğini söyledi.

Fidel ve Chavez'in Bolivar ve Marti'den devrimin düşüncelerini aldıklarını; onların büyük isteklerinin birleşmek ve kaynaşmak olduğunu, kendilerinin amacının da bu olduğunu belirtti. Sao Paulo Formu'nun da böyle bir arzusu olduğunu; anti-demokratik yollarla, darbelerle, ilerici liderleri kriminalize ederek, hile ve gerçekleri manipüle ederek varlığını sürdüren emperyalizme ve neo-liberalizme karşı bölgedeki gerçek demokrasi ve adaletten yana sol hareketleri ve partileri birleştirmek ihtiyacından doğduğunu söyledi.

Temmuz ayının bir çok tarihi içerdiğini; Simon Bolivar'ın bu ayda doğduğunu, Venezuela'nın bağımsızlık bildirgesinin bu ayda imzalandığını, Fidel Castro'nun bu ayda Santiago de Cuba ve Bayamo garnizonlarına saldırı düzenleyerek Küba Devrimini yeniden başlattığını, Sandinist Devrimin bu ayda başarıya ulaştığını ve şimdi 40.yılını kutladığını ve Hugo Chavez'in bu ayda doğduğunu söyledi. Burada konuşması "Chavez Yaşıyor, Mücadele Sürüyor", "Chavez Ölmedi", "Chavez Milyonlar Oldu; Chavez Geri Döndü" sloganlarıyla kesildi.

Diaz Canel, Forum'un kendilerini 100 yıldan fazla süredir Yanki sömürgeciliği altında olan Porto Riko halkının ayaklanmasını desteklemeye çağırdığını vurguladı. Forum'un aynı zamanda kendilerini, imparatorluğun göçmen ailelerine, özellikle erkek ve kız çocuklara karşı gerçekleştirdiği insanlık onurunu ve en temel hakları hiçe sayan skandal boyutundaki hareketlerini reddetmek konusunda birleştirdiğini söyledi.

San Paulo Formu'nun karmaşık siyasal ortamda, özellikle sol güçlerin iktidarda olduğu yerlere karşı yapılan saldırıları dikkate alarak, özellikle gözle görülür sosyal gelişmeleri ilerletmesi için daha fazla liderlik rolüne soyunması gerektiğini vurguladı.

Küba Devrimi'nin deneyiminin, sosyal adalet, halkla sıkı işbirliği, onların ihtiyaçlarının ve problemlerinin farkında olmanın etrafında şekillenen birlik konusunda oynadığı stratejik role dayandığını ve onun muzaffer direnişine bunun sebep olduğunu söyledi. Sorumluluklarının, daha önceki tarihi dönemlerde kendilerine pahalıya mal olan hataları tekrar etmeden bu deneyimleri paylaşmak olduğunu belirtti. Umutları ve hülyaları korumak için bu Forum'un onları ayrıştıran değil birleştiren eylemlere dayanması gerektiğini vurguladı.

"Dün, kahraman Bolivarcı Devrimi savunmak için liderler ve Venezuela halkının meşru temsilcileri, 5 kıtadan gelen sosyal aktivistlerle birlikte Caracas'ın sokaklarında yürüdük" dedi. Yürüyüşün Venezuela devletinin bu topraklarda hiçbir gücü ve destekçisi olmadığı haberlerini gezegene yayan hiçbir medya tarafından yayınlanmadığını da ekledi.

Küba'nın ilkelerine ve Venezuela'ya asla ihanet etmeyeceğini teyit etmek için bu Forum'dan daha iyi bir platform olmayacağını söyledi ve konuşması alkışlar ve "Küba ve Venezuela, Tek Bayrak" bağırışlarıyla kesildi.

Diaz Canel, halk güçlerinin birliği için büyük bir harekete imkan tanıyacak olan sol hareketin birliği için çabaların birleştirilmesinin devamı için çağrı yapan Maduro'ya atıfta bulundu.

Onun "Venezuela'ya gerçeği savunmaya geldiğiniz için teşekkürler" dediğini belirtti. Maduro'nun ne yaparlarsa yapsınlar ne derlerse desinler, Bolivarcı Devrim'in serinkanlılıkla dayanmayı sürdüreceğini vurguladığını aktardı.

Yine onun Sao Paulo formunun halkların mücadelesi ve umutları için devam etmesi çağrısında bulunduğunu söyleyerek konuşmasını bitirdi.

 

* Sao Paulo Forumu (Foro De Sao Paulo): Barış, Egemenlik ve Halkların Refahını ortak bir hedef olarak benimseyen 120’den fazla Latin Amerikalı sosyal ve politik örgütün Venezuela’nın ev sahipliğinde yaptıkları toplantı. Bu yıl 25-28 Temmuz tarihlerinde 25. defa toplandı.