Katar’da Dünya Kupası şantiyelerindeki göçmen işçiler greve çıktı.

Geçen hafta Doha’da başlayan sokak eylemlerinden sonra Nepal, Bangladeş, Pakistan ve Suriyeli işçiler iş bıraktı. Göçmen işçiler 17 saat çalıştırıldıklarını, yetersiz koğuşlarda kaldıklarını ve 4 aydır maaşlarının ödenmediğini söylüyor.

Katar’da 2010 yılında başlayan dev stadyum inşaatında 1426 Nepalli işçinin öldüğü öğreniliyor. İşçi ölümlerinin kimisi “kaza” olarak geçerken kimisinin de 45 derece üstü sıcaklıknedeniyle hayatını kaybettiği söyleniyor.

Uluslararası İşçi Sendikaları Konfedasyonu'nun (ITUC) yayınlamış olduğu yeni raporda Katar'daki 2022 Dünya Kupası tesislerinin ve altyapısının inşaatlarının bitiminde toplam 7.000 işçinin ölmüş olacağını bildiriyor.

Bu rapora göre 2022 FIFA Dünya Kupası için yapılan inşaatlardan şirketler 15 milyar dolar kar ederken, 1,8 milyon göçmen işçi kölelik koşullarında çalıştırılıyor.

Katar’da (ve Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn, Ürdün’de) göçmen işçiler “kafala vizesi” ile çalışıyor. Bu sisteme göre her yabancı işçinin çalışabilmek için ülke vatandaşı bir kefil bulması gerekiyor. Kefil konumundaki kişi, işçinin hangi koşullarda ve ne zaman Katar’dan ayrılacağını belirlediği gibi pasaportuna da geçici olarak el koyuyor. Bu yüzden işçiler en ağır koşullarda ücretlerini alamadan çalışsalar dahi ülkeden ayrılamıyor rehin durumda kalıyorlar.