< < Gilets Noirs’den Panthéon İşgali

Fransa’da Sarı Yeleklilerin eylemi sürerken, 14 Temmuz Bastille günü öncesinde 12 Temmuz günü de “Kara Yelekliler” sokaklardaydı. Tabii Bastille gününde Sarı Yelekliler de caddeleri doldurdu, polisle çatıştı.

Kara Yelekliler-Gilets Noirs, Fransa’nın kağıtsız göçmenleri… Yüzlerce yıl öncesinin Notre Dame’ın Kamburu eserindeyiz sanki. Egemenler şatolarından bağırıyor, Parisimizin huzurlu temiz sokaklarını insanlarını bozacaksınız, hepsini atın dışarı; kağıtsızlar cevaplıyor sokaklardan: “barınak istiyoruz, yemek istiyoruz”… Aradan yüzlerce yıl geçse de değişen bir şey olmadı Avrupa’nın “nezih ve özgür” şehirlerinde. Hala yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalmış insanlara istenmeyen muamelesi yapılıyor ve bu insanlar büyük bir ikiyüzlülükle açlığa ve sefalete itiliyor…

Kara Yelekliler Fransa’da son birkaç aydır adlarını işgal ve eylemlerle duyurdular. Kağıtsız göçmenler, Fransa Başbakanı Édouard Philippe ile görüşmek istiyor, kendilerine göçmenlik statüsünü düzenleyen, Fransa'da yaşama ve çalışma hakkı veren belge verilmesini istiyorlar.

İlk eylem Mayıs ayında idi. Yüzlerce göçmen, Paris’in Charles De Gaulle Havaalanı'nın bir terminalini işgal etti.

Haziran ayında, çok uluslu Elior'un temizlik ve catering merkezi işgal edildi. Gilets Noirs, Elior’u kağıtsız göçmen işçileri kayıtdışı çalıştırarak sömürmekle suçladı.

Ve Kara Yeleklilerin eylemleri arttıkça destek de büyüdü. Onur Yürüyüşü’nde Kara Yeleklilerle dayanışma eylemi yapılırken, gazetelerde açık bir mektup yayınlandı ve pek çok ünlü de dahil pek çok kişi bu mektubun altına imzasını attı.

Ancak bu girişimlere rağmen seslerini başbakana duyuramadılar(!).

Ve yaklaşık 600 Kara Yelekli, Bastille Günü öncesinde Paris’teki Pantheon’u işgal etti.

“Biz Fransız cumhuriyeti için belgesiz, sessiz ve yüzsüzüz. Başbakan'ın Fransa'daki tüm belgesiz göçmenlere bildiri göndermesini talep etmek ve durumu protesto için büyük vatandaşlarınızın mezarlarına geliyoruz” diyen Kara Yelekliler binayı işgal edince hızla turistler ve personel uzaklaştırıldı ve polis yığınağı yapıldı. Kara Yeleklilerin bu eylemi basında da oldukça destek buldu.

Kara Yeleklilerin en başta gelen talepleri tuvalet ve suya erişim… Bu istek tüm dünyada sokaklarda uyumak zorunda kalan ve her gün bu temel haklardan mahrum bırakılan birçok göçmen için hayati önemde.

Ve diğer taleplerini sıralıyor Kara Yelekliler:

-Haklarını yalvararak değil, mücadele ederek elde etmek;

-Paris'te 200.000 boş konut varken, sokaklarda yaşamak zorunda kalmamak;

-Polis baskısını protesto etmek;

-Arkadaşlarının gözaltı merkezlerinden serbest bırakılması.

Kara Yelekliler, Fransa’nın sloganı Özgürlük-Eşitlik-Kardeşlik’in yabancılar için aşağılanma-sömürü-sınırdışı olduğunu söylüyor ve bugünkü koşullarının Fransa ile eski sömürgeleri arasındaki tarihi “ilişki”den kaynaklandığını ve bunun modern kölelik olduğunu ekliyorlar.

İşgal sona ererken polisle yapılan müzakerelerde takip edilmeyecekleri, serbestçe ayrılmalarına izin verileceği, kimlik kontrolü yapılmayacağı konusunda anlaşılmasına rağmen polis baskısıyla karşılaştıkları, tartaklandıkları ve gece saatlerinde en az 37 göçmenin tutuklandığı öğrenildi.

Göçmenler, “Burası bizim evimiz. Tutuklananların tek suçu Fransa dışında doğmak. Burada olmamızın nedeni ise Fransa'nın ülkelerimizi kolonileştirmesi” diyorlar.

(Pantheon, Antik Roma’da “Tüm Tanrıların Mezarı” olarak inşa edilmişti. Bugün Paris’teki Pantheon yüzlerce yıldır ulusal kahramanların ve ünlü isimlerin defnedildiği tarihi bir mezarlık. Ancak ilk inşa edilen Pantheon, Roma’da)