< Venezuelalılar “Bachelet Raporu”na Karşı Sokaklarda

Venezuela'ya emperyalist kapitalist sistemin saldırıları her yönüyle sürüyor.

20 Haziran günü Venezuela'ya 3 günlük bir ziyaret yapan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'e, açıkladığı raporunda Venezuela'da son bir buçuk yıldaki 7 bine yakın sivilin ölümünden hükümeti sorumlu tutan bir rapor yayınlayarak süregelen emperyalist iddiaları yeniledi.

5 Temmuz'da BM Cenevre Ofisi'ndeki İnsan Hakları Konseyi'nin (İHK) 41. oturumuna İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin (OHCHR) sunduğu rapora cevap veren Maduro, bu raporun daha önceki yıllarda hazırlanan raporun bir kopyası olduğunu, ön yargıyla hazırlandığını ve gerçeklerle bağdaşmadığını söyledi.

Nicolas Maduro Bachelet'e bir mektup gönderirken, Venezuela halkı da 13 Temmuz günü sokaklara çıkarak raporu protesto etti.

"Raporun içeriği, Venezuela halkı ve Venezuela'daki insan hakları gerçeğine derin zarar vermektedir. Ne yazık ki raporunuz Washington ve medyanın dayattığı politik anlatılarla uyumlu" diyen Maduro, "Maalesef, Venezuela halkını hiç dinlemediğiniz çok açık. Ne yazık ki raporunuz Washington ve medyanın dayattığı politik anlatılarla uyumlu. Son yirmi yılda oy sandıklarında 23 kez meşruiyet kazanmış bir siyasi projeye diktatörlük denilebilir mi?" dedi ve raporu düzeltme çağrısı yaptı.

Michelle Bachelet, İHK'de yaptığı konuşmada, Venezuela'daki temel kurumların ve hukukun üstünlüğünün yıprandığını belirterek, ifade, fikir ve toplanma özgürlüğünün baskı altında olduğunu ve misilleme riski taşıdığını söylemişti. Ancak bu ziyarette Bachelet karşı devrimci muhalefetin 2013, 2014 ve 2017 yıllarında yaptıkları protestolar sırasında linç edilen, başı kesilen ve öldürülenlere dair şahitleri dinlese de bunlar raporda yer almadı. Venezuella Birleşik Sosyalist Parti (PSUV) Birinci Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello Bachalet'in görüşmelerin% 80'inden fazlasının Venezuella dışında yapıldığını açıkladı.

Venezuella Dışişleri Bakan Yardımcısı William Castillo da aynı gün İHK'da cevap vermiş ve bu yeni raporun daha önceki raporların "karbon kopyası" olduğunu, bilimsel titizlikten yoksun olduğunu, ön yargıyla hazırlandığını ve ciddi metodolojik hataların yapıldığını ifade etmişti.

Başkan Maduro, "Venezuela sosyal adalet ve onurdur!" diyor ve bu raporun Venezuela'ya yönelik askeri müdahale için “tehlikeli bir araç” olduğunu söylüyor.

Ve 13 Temmuz'da binlerce Venezuelalı Caracas başta olmak üzere pek çok şehirde sokaklardaydı. “Biz Anti-Emperyalistiz” pankartları açan öğrenciler, köylüler, işçiler ve tüm kökenden Venezuelalılar “ülkemizi barış ve onur için koruyoruz” diyor.