< < Tarımda Yaşanan İş Cinayeti Genel Grevi Getirdi

Tunus'ta 27 Nisan Cumartesi sabahı erken saatlerde, kamyonet kasasında tarladaki işlerine taşınan yaklaşık 50 kadın tarım işçisinden 17'si, lastiği patlayan aracın devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.

Kadınların iş cinayetinde hayatını kaybetmesi kentte protesto edildi. İş cinayetine tepki gösteren işçiler kent genelinde İşçi Sendikası Bölgesel İşçi Birliğinin çağrısı üzerine 1 günlük grev ilan edildi. Düzenlenen eylemlerde hükümete tepki gösterildi. Geleneksel başörtüler hayatını kaybeden kadın işçilerin evlerine asıldı.

Sidi Buzeyd'in çeşitli bölgelerinden binlerce kişinin katıldığı eylemde, hükümetin tarım iş koluna dair önlem almamasına tepki gösterildi.

Sebala bölgesinde de Tunuslu işçiler yürüyüş düzenledi.

Kamyonet kasasında her sabah yapılan bu yolculuklar, 7 Tunus Dinarı (Yaklaşık 13 TL) yevmiye için yapılıyor. Tunus'un kırsal kesimlerinde, tarım işçilerinin ulaşımı ve taşınması, güvenlik özelliklerinden yoksun kamyonetlerle sağlanıyor. Bu da genellikle ölümcül kazalarla sonuçlanıyor.

Ciddi bir ekonomik kriz yaşanan ülkede can güvencesinden yoksun, oldukça kötü koşullarda çalışan kadınlar, günden güne kötüleşen yaşam koşulları nedeniyle hayatlarını bir çıkmazda sürdürmeye çalışıyor.

Tunus Halk Cephesi de yayınladığı açıklamada kazaya sebep olanın günden güne kötüleşen hayat koşulları olduğunu belirtti.

Tunus’ta Arap Baharını başlatan yaşam koşullarının sürüyor olması, ayaklanma ve devrimin nesnel koşullarının hala var olduğunun ve patlamak için bir kıvılcımı beklediğinin bir diğer göstergesi.