Sudan’da devrimciler pes etmiyor. Askeri Konsey eliyle devrimin önünü kesemeyen uluslararası sermaye istediğini henüz elde edemedi. Bölge gericiliğinin de desteğini alan Askeri Konsey tüm tehdit ve baskılarına rağmen devrime geri adım attıramadı. Devrim sokaklardan çekilmedi.

Sudan Meslek Odaları Birliği 22 Nisan’da yaptığı açıklamada “21 Nisan akşamı Askeri Geçiş Konseyi ile her türlü iletişimi durdurduğunu” söyledi. Olay şu. Askeri konsey geçiş süreci için yetkili egemen bir komite oluşturulacağını söylüyor. Ve bu komitede “sadece sokaktaki protestocuların temsilcilerini değil, diğer meşru güçlerin de” yer alması gerektiğini savunuyor. Kim bu “diğer meşru güçler? Mesela ElBeşir’in Ulusal Kongre Partisi lideri Zeynel Abidin! Mesela kötü ünlü gizli servisin (Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Hizmetleri) yöneticisi Celaleddin ElŞeyh ve yine kötü ünlü kamu düzeni kuvvetlerinin ardındaki Tayyip Ebubekir var! Konsey, sokaktaki güçlerin, haliyle Özgürlük ve Değişim Birliği’nin çok parçalı olduğunu ileri sürüyor.

Birlik, Askeri Konsey’in dayatmalarına sokaklardaki asıl gücüne dayanarak karşılık verdi. Sokaklardaki taraftarlarına eyleme devam çağrısında bulundu. Dün (24 Nisan) hareketin önderlerinden Sıddık Faruk “genel greve hazırlanıyoruz” diye açıklama yaptı. Ardından bir milyonu aşkın göstericinin iktidarın sivillere devrini talep eden protesto eylemleri geldi. Bu baskılar sonucunda 10 üyeli Askeri Konsey’in üç üyesi istifa etti.

Ordu sözcüsü Kurmay General Şemseddin Kabaşi, “Özgürlük ve Değişim Birliği’nin temel talepleri üzerinde uzlaşma sağladık” açıklaması yaptı ve eylemcilerin temsilcilerini kesilen görüşmeleri sürdürmeye davet etti. (Pazar günü görüşmeleri askıya almıştı.)

Bu arada Salı günü (23 Nisan) Kahire’de toplanan Afrika Birliği üyeleri, Konsey’e “üç aylık demokratik reform ve barışçıl geçiş” kararı almıştı. Sokaklarda gücü elinde bulunduran devrim güçleri sivillerin belirleyiciliğinde bazı asker üyeleri de içeren bir geçiş hükümetinin kurulmasını istiyor.