Notre-Dame de Paris... Belki tüm dünya onun adını Victor Hugo'nun Notre Dame'ın Kamburu eseriyle duydu... Belki de tüm dünyanın adını ezbere bildiği tek katedraldi... Ve 15 Nisan günü alevler içinde kaldığında, dünya Quasimodo'nun döktüğü gözyaşlarını döktü Paris'in Notre Dame'ı için...

900 yıllık bir mimariye sahip ve sadece Fransa'nın değil Avrupa'nın tarihini taşıyan Katedral sabaha kadar yandı. Yangının nedeni tam belirlenemese de, binada süren tadilatın bu yangına sebep olduğu söyleniyor. Paris itfaiyesi yüzlerce itfaiyeci ile, sabaha kadar süren yangın söndürme çalışmalarında önce canlıları, sonra içerideki tarihi eserleri, vitrayları, en son olarak da binanın kendisini kurtarmaya öncelik vermişti. Bu dev tarihi esere en az hasar vererek söndürmeyi başaran itfaiye, çatının ğçte ikisinin yanmasına, 3 kuleden birisinin yıkılmasına engel olamadı. Ancak katedralin genel yapısı kurtarıldı.

Fransa tam bir seferberlik halinde, Notre Dame De Paris'in yeniden inşaası için çalışmaya başladı.

Notre-Dame de Paris, başkenti antik beşiği olarak değerlendirilen, Seine nehri üzerindeki “ada”da; Paris'in tam orta noktasında. 1163'te başlayan inşası 200 yıldan fazla sürdü. Sadece Victor Hugo değil, çok sayıda Fransız ve yabancı yazara da esin kaynağı oldu.