İsviçre’de Gözaltı Ve İşkenceler

Geçtiğimiz Kasım ayında İsviçre’de Basel kentinde faşistlerin Göçmen Paktı’nı protesto etmek için yapmak istedikleri eyleme karşı Türkiyeli, Kürdistanlı ve İsviçreli Anti-Faşist ve alternatif gruplar da bir karşı eylem düzenlemişlerdi. Irkçı-faşist eyleme izin vermeyen göçmen ve anti-faşistlerin eyleminde yer yer gerginlikler de yaşanmıştı.

Aradan aylar geçtikten sonra polis eylem görüntülerinden kimliklerine ulaştığı eylemcilerin evlerinde baskın yaparak 2 İsviçreli ve 1 Türkiyeliyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınan İGİF’li Erhan Çalparmak, Basel karakolunda gözaltında tutulduğunu, bu süre zarfında zorla çıplak arama ve kabadayak işkencesine maruz kaldığını açıkladı.

Serbest kaldıktan 1 hafta sonra ifade için yeniden çağrılan Erhan Çalparmak, ifade vermek için Basel karakoluna geldiğinde, karakol önünde arkadaşları ve anti-faşist gençler ona destek olmak için toplandı. Karakol önünde toplananlara kimlik kontrolü yapan polis, Mehmet Tüm’ü gözaltına aldı.

Erhan Çalparmak ifade işlemleri sonrası serbest kalırken Mehmet Tüm halen gözaltında ve nereye götürüldüğü öğrenilemedi.

“Burjuva demokrasisi”ni en iyi işleten ülkelerden biri olarak bilinen İsviçre’de, uzun yıllardan sonra ilk defa devrimciler, sosyalistler  gözaltında işkenceye maruz kalıyor ve “anti-faşist” bir eylemin ardından bu kovuşturmalar yaşanıyor.