Bugün sarı yeleklilerin 16. perdesi Paris, Lille, Bordeaux, Strasbourg’da sokaklarda yerini aldı.

Anketler, halkın neredeyse yarısının bu eylemlerin durmasını istediğini göstermesine karşın, taleplerine destek çok yüksek. Eylemler başladığı günden itibaren 11 kişi ölmüş, 21 kişi başından yaralanmış, 5 kişi elini kaybetmişti.

Öğle saatlerinde kitle ilk olarak Paris'teki Zafer Takı çevresinde toplandı ve yürüyüşe geçti.

Sarı yeleklilerin hedeflerinde yine AVM’ler vardı. Rouen yakınlarında alışveriş merkezinde minik barikatlar kuruldu. Nantes ve Paris’te de polis gaz bombaları ile sokaktaki kitlelere saldırdı.

Fransa, asıl hazırlıklarını 18. perde için yapıyor. 16 Mart günü yapılması planlanan “18. Perde” için hazırlıklar başladı. CGT Sendikası da bu eyleme katılacağını duyurdu.

Macron hükümeti eylemleri durdurmak için haftalardır Fransa’nın çeşitli yerlerinde münazaralar yürütüyor, halkın sorunlarını dinleyerek ortak bir çözüm noktası bulmaya çalışıyor. Bu, hükümetin ömrünü bu güne kadar uzatan şey olarak görülüyor. Ancak 16 Mart günü bu “Büyük Milli Münazara” sona ermiş olacak.

Hareketin liderlerinden biri olarak görülen Eric Drouet bir video yayınlayarak, “Çok fazla uyuyamayacağınız bir Mart ayı olacak” dedi. Sarı yelekliler hareketinde öne çıkan isimler olsa da, etkileri eylem noktalarını, saatleri vb belirleme ile sınırlı kalıyor. Eylemi sona erdirme vb güç hiç kimsede yok. Bu, hareketin örgütsüz oluşunu gösterdiği kadar, üzerinde kimsenin kontrol sahibi olamayacağı kadar köklü olduğunu da gösteriyor.