Arjantin’de, Cumhurbaşkanı Macri'nin harcama gücünü %17 azaltan tasarruf tedbirlerine karşı bir dizi büyük protesto gösterisi başladı.

Macri hükümeti IMF’den alınan kredi karşılığında tasarruf tedbirleri uygularken, değersizleşen pesoyu dengelemek için yüz milyonlarca ABD doları almaya devam etse de bu, sadece enflasyonun %40-%50’ye yükselen enflasyonla sonuçlandı (Ocak 2018’de enflasyon oranı %2,9 idi). Yoksulluk sekiz yılın en yüksek seviyesine yükseldi, Arjantin'in %48'i yoksullaştı. Ulaşıma %63,7, elektrik ve gaza %48,7, suya %50 zam yapılırken, maaşlar aynı kaldı.

Buenos Aires’te sadece Ocak ayında 2.536 mağaza kapandı, bir günde 82 şirket yok oldu.

Pek çok tüccar ve küçük girişimci borçları yeniden yapılandırmaya çalışsa da, binlerce firma kapanmaktan kurtulamadı. Diğer şehirlerde de yüzlerce işyeri kapanmak zorunda kaldı.

Sadece Buenos Aires’te 10.144 kişi bir ayda işini kaybetmiş oldu. Ülke çapında kurulu fabrikalar da kapasitelerinin %50’sini kullanmıyor.

7 Şubat günü yeniden yakıt zammı yapılmasının ardından Arjantinli toplumsal hareketler ve sendikalar, yeterince açlık ve baskı yaşadıklarını söyleyerek sokaklara çıktılar.

Sendikalar Kongre dışında toplanarak başkanlık sarayına doğru yürüdüler. Binlerce kişinin sokaklara döküldüğü protesto eylemlerinin ardından sendikalar 13 Şubat günü daha büyük ulusal bir protesto eylemi ve 26 Şubat günü için de 2019’un ilk genel grevini yapacaklarını duyurdu.

Bunun yanı sıra halk 8 Şubat Cuma günü yine “gürültü” eylemi yaptı. Yükseltilen kamu hizmetleri fiyatları ve hükümetin ekonomik tedbirlerini protesto için 2019 başından beri sosyal medya üzerinden örgütleniyor ve her Cuma günü sadece başkent Buenos Aires’te değil, Arjantin’in pek çok şehrinde yapılıyor.

Binlerce kişinin sokaklara çıktığı “gürültü” eylemlerinde insanlar tencere, kornet ve davul çalarak öfkelerini haykırıyorlar.

13 Şubat günü yüzbinlerce Arjantinli yüksek enflasyon oranlarıyla eşleşebilecek maaş zammı için Sosyal Gelişim Bakanlığı'na yürüdü.

Buenos Aires'te 200.000'den fazla Arjantinli Bakanlığa yürürken, bir çok şehirde de “Arazi, Konut ve İş” sloganı ile IMF’nin hükümet eliyle uygulanan ekonomik politikaları protesto edildi, halk “Açız” dedi.