< < Tunus’ta Yüzbinlerce İşçi Genel Grevde

Tunus’ta kamu sektöründeki yaklaşık 650 bin emekçi, maaşlara zam yapılması talebiyle 17 Ocak Cuma günü kamu kurumlarında greve çıktı.

Hükümetle devlet memurlarının maaşlarında artış yapılması için yürütülen diyaloğun olumsuz olduğunu açıklayan Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), eylemlerle sarsılan ülkede 1 günlük grev ilan etmişti.

Grev çerçevesinde başkent Tunus’taki otobüs seferleri iptal edildi, tüm devlet daireleri kapatıldı, okulların tamamı tatil edildi. Havalimanı çalışanlarının da greve katılmasıyla dış hat uçuşlarında aksamalar yaşandı, birçok hava yolu şirketi seferlerini iptal etti. Posta, limanlar ve petrol sektörlerinde çalışan işçilerin de destek verdiği greve yüzde 95’e yakın katılım oldu.

Tunus’ta bulunan sendikanın genel merkezi önünde toplanan binlerce emekçi buradan şehir merkezine yürüyüş düzenledi. İşçi ve memurlar "Halk rejimin devrilmesini istiyor" ve "halk hükümetin düşmesini istiyor" sloganları atarken, Genel İş Sendikası genel sekreteri "Devrim sürüyor, halkın şehitleri Belaid ve Al-İbrahimi'ye borcumuz var" dedi. Sendika, “Uluslararası kredi kuruluşlarının şartlarını yerine getirmek için işçinin memurun maaşından kesiyor. Yöneticileri uyardık, ilkelerimizden ve hedeflerimizden geri adım atmayacağız, devrim devam ediyor” diyerek açıklama yapıyor.

Tunus’ta yaklaşık 700 bin işçi Kasım ayında da genel greve gitmişti.