15 Ocak 1919’ta Berlin’de vahşice katledilen Almanya işçi sınıfının komünist önderleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg, katliamın 100. yılında Berlin’de yapılan kitlesel yürüyüş ve törenle anıldı.

Sürekli yağan yağmura rağmen katliamın 100. yılı olması nedeniyle yürüyüş ve anmaya katılım, diğer yıllara nazaran oldukça yüksekti. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı yürüyüşte Almanya ve Avrupa’nın dışında dünyanın birçok ülkesinden örgüt ve gruplar da yerlerini aldı. Eyleme Türkiye ve Kürdistanlı örgütler de yoğun katılım gösterdiler.

LL-Demo (Luxemburg, Liebknecht Yürüyüşü) olarak adlandırılan yürüyüşün çağrısı bu yıl, Karl Liebknecht'in katledildiği gün yazdığı ortaya çıkan “Her Şeye Rağmen” adlı makalesine atfedilerek “Diyoruz Ki: Her Şeye Rağmen!” sloganıyla yapıldı.

Anma etkinliği saat 10.00'da Frankfurter Tor’dan Sosyalistler Mezarlığı’na kadar yapılan yürüyüşle başladı. En önde “Luxemburg-Liebknecht-Lenin: Hiçbir Zaman Unutulmayacaklar. Ayağa Kalk Ve Karşı Çık!” pankartının taşındığı uzun yürüyüş boyunca orak çekiçli kızıl bayraklar yürüyüşe damgasını vurdu. Öte yandan bu yılki yürüyüşe gençlerin katılımı da oldukça yüksekti. Marşlar ve sloganlar yürüyüş boyunca hiç susmadı.

Yürüyüş sonunda onbinlerce kişi, sosyalizm uğruna mücadelede öldürülen komünistlerin anıtlarını kırmızı karanfillerle donattı. Yürüyüş kolu, Sosyalistler Mezarlığı olarak da anılan anıt mezarlığa ulaştığında büyük bir kalabalık oluştu. Başta Roza için yapılan ve üzerinde “Ölüler Bizi Uyarıyor” yazan anıt olmak üzere, insanlar anıtlara karanfil bırakmak için uzun süre beklemek zorunda kaldılar. Saatlerce süren anıt mezar ziyaretlerine yürüyüşe katılmayıp sadece mezar ziyareti yapanlarla birlikte, 100 bin civarında katılım olduğu tahmin ediliyor.

Yürüyüş ve anmaya TKEP/Leninist de Almanca “Zafere Kadar Devrim – TKEP/Leninist”  pankartı ile katıldı.