Dünyaca ünlü giyim markalarının ucuz işgücü merkezi olan Bangladeş’te, düşük ücretlere karşı ayaklanan tekstil işçileri, 6 Ocak’tan bu yana ayakta.
İş bırakan 5 bin işçi, başkent Dakka yakındalarındaki giysi fabrikalarının olduğu üretim merkezine giden ana yolu kapattı. Polis işçilere biber gazı, tazyikli su ve coplarla saldırdı. 1 haftadır süren eylemler boyunca 1 işçi hayatını kaybetti, 20 işçi de yaralandı.
Bangladeş’te 4 kişilik bir ailenin zorunlu ihtiyaçları en az 22 bin taka iken, asgari ücret 8 bin taka (yaklaşık 95 dolar). İşçiler, asgari ücretin en az 16 bin takaya yükseltilmesini istiyor.
1 haftadır süren eylemlerin ardından hükümet asgari ücret tarifesinde revizyona gitti. 7 kademede hesaplanan asgari ücret tarifesinde 6 kademedeki ücretlerde küçük bir artış yaptı, ancak en alt seviyedeki 7. kademe ücretlerde bir değişiklik yapılmadı.
İşçiler talepleri karşılanana kadar sokakları terk etmeyeceklerini dile getirirken, patronlar da işçiler işe dönmedikleri takdirde tüm fabrikaların kapatılacağı ile tehdit etti, “iş yasasına göre çalışma yoksa ödeme de yok”.
Bangladeş’te, tekstil fabrikaları, aralarında Nike, Adidas, H&M gibi dünya devi firmalara üretim yapıyor.
Bangladeş geçen yılın rakamlarına göre Çin’den sonra en büyük ikinci giysi ihracatçısı ülke. Ancak sektörde çalışan işçiler dünya çapında en az ücreti alan işçiler olmayı sürdürüyor.