< Sarı Yelekliler 9. Haftasında

 

Fransa’da 17 Kasım 2018’de başlayan sarı yeleklilerin eylemleri 12 Ocak’ta 9. Cumartesi buluşmasını geride bıraktı. İki ayı aşkın süredir devam eden eylemlerde şimdiye kadar 10 kişinin öldüğü, binden fazla kişi yaralandığı, 6 bine yakın insan gözaltına alındığı bin kişinin ise tutuklandığı resmi kayıtlara geçti. Açıklanan veriler her geçen hafta, bu eylemlere katılan eylemci sayısının arttığı yönünde.

Ülke genelinde yaklaşık 84 bin sarı yeleklinin buluştuğu 9. haftada 240 kişi gözaltına alınırken, eylemlerden bazı notlar da şöyle:

Ülke genelinde 80 binin üzerinde polisin tüm engellemelerine, her türlü yasak ve tehditlere rağmen sokağa çıkan sarı yelekliler, bir çok noktada devlet binaları önünde buluşarak şehir merkezlerine yürüyüşe geçti.

Paris’te Maliye ve Ekonomi bakanlığı önünde bir araya gelen kitle Zafer Tak’ı olarak da adlandırılan Champ Elysee Caddesi’ne yürüyüşüyle geçti. Bu hafta ilk defa sarı yeleklilerin kollarında beyaz bantlı güvenlik ekipleri oluşturdukları dikkatleri çekti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un istifasını isteyen sloganlar ve Marseillaise ile devam eden yürüyüş Zafer Tak’ının bulunduğu alana geldiğinde polis kitlelerin ilerlemesini engellemek için gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Eylemlerde artan polis şiddetine örnek vermek gerekirse, bu hafta polis ilk defa tek seferde 6 plastik mermi atabilen multişat tüfeği kullandı. İki saati geçen çatışmalar boyunca Paris’te resmi rakamlara göre 156 kişi gözaltına alındı, bu rakam Fransa’nın genelinde 240.

Birçok büyük ilde eylemler yasaklandı ve kente girişler engellendi. Yine de akşam karanlığının da avantajlarıyla kente giren kitlelerle polis arasında yoğun çatışma yaşandı. Eylemlerde duvar yazılamalarının ve tepkilerinin hedefi Macron’un bir gece önce Elysee Sarayı’nda söylediği sözler idi: "Bazıları hiçbir çaba göstermeden bazı hakları kazanmak istiyor. Devletimiz haklar konusunda eşsiz bir devlet. Ama yalnızca haklar değil ödevler de var. Ve bunun için çaba gösterilmeli". Bu sözler Sarı Yeleklileri daha da öfkelendirdi, duvarlar bu sözlere ilişkin öfkeli sloganlarla donatıldı.

Macron Fransa’daki eylemler nedeniyle Davos’ ta bulunan Dünya Ekonomik Forumuna katılmayacağını duyurdu ve 14 Ocak Pazartesi günü tüm Fransız halkına mektup göndereceğini açıkladı. Salı gününden itibaren kurulan “Büyük Dayanışma Komiteleri”nin toplantılarının başlangıcı bu mektuplarla gerçekleşecek, Macron bu toplantıların bir kısmına katılacak. Sarı yeleklilerin önemli bir kısmı bu toplantıların oyalama dışında bir şey olmadığı üzerine hemfikir.

9 haftadır süren eylemler boyunca ülke genelinde yapılan anketlerde görünen şu ki, Fransız Halkı %80 oranla sarı yeleklileri destekliyor.