Hindistan'da milyonlarca kişi, hükümetin politikalarını protesto etmek amacıyla 2 günlük genel greve gitti.

Greve 10 sendika merkezinin ortak çağrısı ile kamu ve özel sektörde yaklaşık 200 milyon işçi ve emekçi katıldı. Sendikalar, artan fiyatları protesto ediyor ve asgari ücret ve sosyal güvenlik gibi konularda iyileştirmeler talep ediyor.

Grev bir çok eyalette etkili oldu, birçok kentte de binlerce işçi sokak eylemleri yaptı. Neredeyse bütün eyaletlerde köylüler, tarım işçileri, öğrenciler, gençler, kadınlar sokaklara çıktı.

Greve bankacılık, sigorta, kömür madenleri, demir-çelik ve petrol sanayi, telekomünikasyon, posta servisi, inşaat, ulaşım, eğitim, enerji gibi çok sektörde çalışan işçi ve emekçilerin yanı sıra eyalet kurumlarına bağlı çalışan kamu çalışanları da katıldı.

Grev nedeniyle okullarda iki gün boyunca eğitime ara verildi. Üniversite sınavları da ertelendi. Bazı öğrenci örgütleri de işçilerle dayanışma üzere iki günlük ders boykotu ilan etti.

Tamil Nadu eyaletinde inşaat gibi örgütsüz işçilerin çoğunlukta olduğu sektörlerde greve katılım daha yüksek oldu. Chennai kentinde otobüslerin yaklaşık yüzde 50’si çalışmadı. Diğer kentlerde ise otobüslerin yüzde 30-40 kadarı iktidar partisine bağlı sendikaların üyeleri tarafından yola çıkarıldı” dedi.

Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta’da polisle sokağa çıkan emekçiler arasında çatışma çıktı. Batı Bengal’deki birçok tren yolu grevci işçiler tarafından bloke edildi, polis yer yer emekçilere saldırarak yolları açmaya çalıştı.

Kömür endüstrisi (üretim ve taşıma) tamamen, demir ve çelik tesisleri de kısmi olarak durdu. Elektrik ve Demiryolu işçileri de grevde idi. Assam, Batı Bengal ve Kerala'daki çay bahçeleri grev nedeniyle tamamen kapatıldı. Beedi işçileri, inşaat işçileri, yükleme ve boşaltma işçileri, mağaza çalışanları, özel hastane çalışanları vb. örgütlenmemiş işçiler greve büyük ölçüde katıldılar ve trafiği durdurdular. Sigortacılık, bankacılık, posta hizmetleri, gelir vergisi departmanları, sağlık emekçileri, atom enerjisi çalışanları da grevde yerlerini aldı.

Batı Bengal, Assam, Jharkhand gibi birçok eyalette binlerce CITU aktivisti ve sol parti liderleri tutuklandı.

Sendikaların ortak talepleri ise şöyle:

-Fiyat artışlarına karşı acil önlem alınması ve temel tüketim mallarında spekülatif ticaretin yasaklanması. Ülkede birçok temel tüketim maddesine erişim zamlar nedeniyle giderek zorlaşıyor.

-Yaygın işsizliğe karşı istihdam için kesin önlemler alınması. Her yıl 1,2 milyon Hindistanlı iş gücüne katılırken 10 milyonunun ise işsiz kaldığı belirtiliyor. Maaşlar ise giderek düşüyor.

-Temel iş yasalarının işyerlerinde uygulanması ve yasaları ihlal edenlerin cezalandırılması.

-Ülkenin birçok eyaletinde iş yasalarının değiştirildiği ve patronların istedikleri gibi işçileri işten atabildiği belirtiliyor.

-Tüm çalışanlar için evrensel sosyal güvenlik.

-Asgari ücretin aylık 18 bin rupiye yükseltilmesi (1 rupi yaklaşık 0.014 dolar).

-Geçtiğimiz yıl merkezi hükümet asgari ücreti 6098 rupi olarak önerdi. Bu rakam sendikalar tarafından çok düşük bulundu. 

-Tüm çalışanlar için emeklilik hakkının güvence altına alınması ve en düşük emekli maaşının 3 bin rupiden aşağı olmaması.

-Kamu işletmelerinde özelleştirmelerin durdurulması ve yatırım yapılması.

-Taşeron sisteminin durdurulması ve taşeron işçilerle kadrolu işçiler için maaş ve haklarda eşitlik sağlanması.

-Maaşlar ve ikramiyelerde tavan sınırının kaldırılması ve ikramiyelerin yükseltilmesi

-Patron yanlısı iş yasası değişikliklerine son verilmesi.

-Demiryolları ve savunma sanayinin yabancı şirketlere satılmasının yasaklanması.