Venezuela, bir kez daha karşı devrimcilerin saldırıları ile karşı karşıya.

Mayıs ayında yapılan seçimlerde “muhalefet”in tüm saldırılarına ve kan dökmesine rağmen halkın büyük çoğunluğunun oyuyla 2. defa devlet başkanı seçilen Nicolas Maduro’ya karşı ulusal meclis, yeni hükümeti tanımayacağını açıkladı.

Ulusal Meclis’in çoğunluğu, ipleri ABD’nin elinde olan karşı-devrimci “muhalefet grubu”ndan oluşuyor.

Karşı devrimcilerin Venezuela’ya saldırıları yeni değil. İktidara gelen Hugo Chavez’in sosyalist önlemler alması ve bu yolda adımlar atması ABD’yi “rahatsız etmiş”, darbe de içlerinde çok sayıda saldırılar, baskılar ard arda yaşanmaya başlamıştı. Mayıs ayında yapılan seçimler öncesi çok sayıda saldırılar olmuş, “Ulusal Kurucu Meclis” üyeleri ve halka yönelik suikastler, saldırılar yaşanmaya başlamıştı. Ekonomik abluka, içeride karşı-devrimcilerin ekonomik saldırıları vb ekonomi üzerinde de ciddi hasarlar yarattı, ancak, Venezuela emperyalizme boyun eğmeme kararlılığını sürdürüyor. Geçtiğimiz sene devlet televizyonu karşı-devrimcilerce işgal edilmeye kalkılmış, darbe girişimi yaşanmıştı. Ağustos ayında dronelarla yapılan suikastini atlatan Maduro, geri adım atmıyor.

Amerika kıtasındaki 14 ülkeden oluşan Lima Grubu'nun Meksika dışındaki üyeleri, bu hafta Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yeni hükümetini tanımayacaklarını açıklayarak Maduro'ya göreve başlamama çağrısı yaptılar. ABD Dışişleri Bakanı toplantıya telefonla katılarak, Maduro'nun göreve gelmesinin engellenmesi gerektiğini ifade etti.

ABD’ye kaçan karşı-devrimci bir hakimin Maduro’nun “meşru başkan” olmadığına dair belgeleri açıklayacağını iddia etmesi tuz biber ekti.

Venezuela hükümeti, bu çağrıya oldukça sert yanıt verdi. Lima Grubu'nun ABD’ye “aşağılayıcı bir itaat içinde olduğunu” söyleyerek, Maduro'nun görevine zamanında başlayacağını duyurdu.

"ABD'nin ülkeyi istikrarsızlaştırma yönündeki eylemlerini ve halkın meşru ve demokratik kurumlarını yok sayan darbe girişimini kınadığını" belirten hükümet, Washington merkezli düşmanca eylemler ve gerçeği çarpıtma girişimleri ile Venezuela'da barışa ve istikrara zarar vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Lima Grubu'nun açıklamasından sonra 5 Ocak Cumartesi günü yeni yasama dönemine başlayan Ulusal Meclis, Maduro'nun "gayrimeşru" olduğunu ilan ederek yetki istedi, Maduro'yu diktatörlükle suçlayarak ülkedeki kurumları ve orduyu müdahaleye çağırdı. Lima Grubu bildirisi, Maduro’yu yeni seçimler yapılana kadar yürütme yetkisini Ulusal Meclis’e devretmeye çağırdı. Burjuva basınının geniş yer verdiği bu çağrının ardından, Bolivya, Küba, Uruguay, Lima Grubu'na katılmayan Meksika ve Rusya Venezuela Hükümetine destek açıklamaları yaptılar.

Venezüella hükümeti ise, her bir ülkenin eylemine göre karşılıklı önlemler alacağını açıklarken, Nicolas Maduro twitter hesabından yaptığı açıklamada “Biz insanlara sadığız ve Komutan Hugo Chavez'in mirasına ve vatanıma asla ihanet etmeyeceğim!” dedi.

Venezuela’da 2017 Temmuz ayında yapılan seçimle, Ulusal Kurucu Meclis göreve gelmiş ve yasama yetkisini üzerine almıştı. Böylece ABD destekli muhalefetin çoğunluğunu oluşturduğu Ulusal Meclis ise yaptırım gücü olmayan işlevsiz bir yapıya dönüştürülmüştü. ABD dahil bazı ülkeler, halen Venezuela'da halkın desteği ile seçilen ve yasama yetkisine sahip tek organ olan Ulusal Kurucu Meclis'i tanımıyor.