Fransa’da sarı yelekliler, 8. defa Fransa sokaklarında idi. Sarı yelekliler, 2019’un ilk ulusal çaptaki eylemini de gerçekleştirmiş oldu. Paris, Bordeaux, Toulouse, Lyon, Toulon, La Rochelle, Clermont-Ferrand, Lille, Strazburg ve daha bir çok kentte sarı yelekliler, hükümetin verdiği tavizleri yetersiz bularak hükümeti “halkı küçümsemekten vazgeçmeye” çağırdı.

Sarı Yelek eylemlerinin öncülerinden Eric Drouet Çarşamba akşamı gözaltına alınmış, 10 saat sonra serbest bırakılmıştı. 3 Ocak Perşembe akşamı “La France en colère” (Öfkeli Fransa) kolektifi, bir açık mektup yayınlayarak “Eğer siz ve benzerleriniz, küçük halkı ‘baldırı çıplak’ (dilenci) olarak görmeye devam derseniz, öfke nefrete dönüşecek” diye uyardı. Yayınlanan bir ankete göre, Fransız halkının %55'i sarı yeleklerin protesto etmeye devam etmesini istiyor.

Hükümet ise buna karşılık daha sert bir tutum sergileyecekleri uyarısı yaptı, “ayaklanma isteyen ve özünde hükümeti devirmek isteyen ajitatörlerin bir olayı haline geldiğini” savundu. Cuma akşamı da, Servey’deki Amazon lojistik platformunu bloke etmek isteyen 18 sarı yelekli gözaltına alınmıştı. 5 Ocak günü de en az 103 kişi tutuklandı.

Paris’te “8. Perde”nin hedefi Ulusal Meclis idi. Paris’in birkaç farklı noktasında toplanan halk Ulusal Meclis’e yöneldi. İnsanlar Champs-Elysees ve tarihi borsada toplandıklarında, Macron’un istifasını istedi ve bunun bir “isyan” değil, “devrim” olduğunu söyledi.

Polisin saldırdığı eylemlerde kameralara oldukça hareketli görüntüler yansıdı. Akşamüzeri bir Bakanlığın kapısının kırıldığı videolar yayınlanırken, bir köprüde biber gazı, kalkan ve coplarla kitleye saldıran polislere bir boksörün çıplak yumruklarıyla saldırı anı paylaşıldı. 37 yaşındaki eski boks şampiyonu, ertesi gün polis tarafından gözaltına alındı.

Son haftalarda eyleme katılanların sayısında düşüş yaşanmış olsa da, noel tatilinin bitimiyle katılanların sayısında artış başlıyor.