Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenecek olan G20 zirvesi öncesi, şehir protesto eylemleri ile sarsıldı.

30 Kasım-1 Aralık günleri yapılacak olan G-20 liderler zirvesi öncesi 26 Kasım’dan itibaren başladı protesto eylemleri. Ve Arjantin hükümeti şehir sakinlerine, liderlerin gelmeye başlayacağı 29 Kasım gününden itibaren “şehri boşaltmaları” çağrısı yaptı. Hükümet, Perşembe gecesinden Pazar sabahına dek zirvenin düzenlendiği bölgeyi trafiğe kapatarak devasa bir güvenlik operasyonu yürüteceğini de duyurdu.

Zirvenin düzenleneceği Cuma ve Cumartesi günü Buenos Aires’te marketler, hükümet kurumları ve bankalar kapalı olacak. Güvenlik Bakanı, “Perşembe günü iş çıkışı kenti terk edin, çünkü sizi çok sınayacak bir ortam olacak. Şiddetin baş göstermesi halinde derhâl çok güçlü kararlar alacağız ve çok güçlü güvenlik önlemleri yürürlüğe koyacağız” dedi.

Burjuvaların korkularını boşa çıkarmamaya kararlı Arjantinliler, 27 Kasım Salı günü sendikalar ve sol örgütler yaklaşık 50 bin kişi ile ellerinde flamalarla Buenos Aires’in Don Leon Kolbowski Stadyumu’nu doldurdular, festival havasında bir miting yaptılar.

28 Kasım Çarşamba günü ise başkentin en bilinen caddesi 9 Haziran’ı trafiğe kapatıp Devlet Başkanı Macri’nin sübvansiyon kesintilerini ve diğer kemer sıkma politikalarını protesto etti.

29 Kasım Perşembe günü de eylemler sürerken, bugünün eylemcileri Plaza De Mayo anaları oldu. Protesto eylemleri devam edecek.