Tunus’ta yüzbinlerce kişinin katıldığı kamu grevi, son 40 yılın en büyük grev,ne dönüştü ve son 5 yılın en büyük eylemleri yapıldı.
IMF, Tunus’ta hükümetin Aralık 2016’da aldığı borcun geri ödenebilmesi için, kamu çalışanlarının ücretlerine zam yapılmaması, hatta kesintiye gidilmesini istedi. Hükümet de öneri doğrultusunda ücretlerde artış yapmayacağını kademeli olarak da maaşların düşürülmesi kararı aldı, toplusözleşme görüşmelerini de durdurdu.
Bu açıklamaya kamu emekçilerinden sert tepki geldi, Tunus Genel İşçi Sendikası’nın (UGTT) çağrısıyla yaklaşık 700 bin kamu emekçisi 22 Kasım günü greve çıktı.
Grev, çok yoğun bir katılım ile son 40 yılın en büyük kamu grevi ve son beş yılın en etkili eylemine dönüştü. Ulaşım, posta ve temizlik başta olmak üzere bakanlıkların çalışmaları ve belediyelerin hizmetleri tamamen durdu, resmi internet hizmetinde aksamalar yaşandı. Okullarda ve üniversitelerde dersler yapılmadı, hastanelerde sadece acil servisler çalıştı.
Grev kapsamındaki eylemlerin merkezi başkentte Bardo Meydanı oldu. Onbinlerce emekçi “Tunus satılık değildir”, “Ücret artışı lütuf değildir”, “İş, özgürlük, ulusal onur” sloganlarıyla IMF dayatmalarına boyun eğen hükümeti istifaya çağırdı.
UGTT Başkanı Nureddin Tabbubi, enflasyonun artışı ve yaşam koşullarındaki gerileme düşünüldüğünde zam yapılmaması kararının çok tehlikeli olduğunu söyledi, “Yakın zamanda aç ve boş midelerin devrimini görecekler” dedi.