< No Pasaran

 

Avrupa’nın birçok ülkesinde faşist partilerin yükselişte olduğu propagandasının yapıldığı bir dönemde, İsviçre’nin Basel şehrinde, 24 Kasım günü Neo Nazilerin Messe Platz’da yapmak istediği miting, karşı mitingle engellendi.

İsviçreli devrimci, demokrat ve anarşist kurumların, aynı gün faşistlerin miting saatinden 1 saat önce aynı yerde faşizme karşı yapmak istedikleri mitinge İsviçre polisi izin vermedi. Buna karşı, günlerce yapılan propaganda çalışmaları ve izin verilmemesine rağmen eylem yapma ısrarı sonucu yüzlerce anti-faşistin toplandığı Messe Platz’da faşistlere miting yapma fırsatı verilmedi.

İsviçre polisinin yoğun önlem aldığı eylemde 20-30 civarında faşist, ancak polis koridoru içerisinde toplanabildiler. Faşistlerin sıkıştığı sokaktan dışarı çıkmalarına ve eylem yapmalarına izin vermeyen kitle sık sık Almanca “Basel’de Faşizme Yer Yok”, “Yaşasın Enternasyonalist Dayanışma”, “Yaşasın Devrim, Tüm Ülkelerde Faşizme Karşı Savaşalım'' sloganları atıldı.

Dört buçuk saat süren eylem boyunca kitle Messe Platz etrafındaki sokaklarda ve caddelerde yürüyüş yaparak sokakları ve caddeleri trafiğe kapattı. Polisin tüm uyarılarına ve kullandığı plastik mermilere sloganlarla karşılık veren kitle plastik mermi kullanılması sonucu ara ara geri çekilse de dağılmadı.

Faşistlerin polis koridorunda sıkıştıkları alandan çıkmalarının ardından kitle Clara Platz’a doğru yürüyüşe geçti. Polisin kitlenin onunu kesmesi üzerine kitle başka sokaklarda trafiği kapatarak Rebgasse’ye kadar yürüdükten sonra eylemi sonlandırdı.

Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimcilerin de katıldığı eylemde İsviçreli gençlerin yoğun katılımı ve İsviçre polisinin saldırgan tavrı dikkat çekerken, uzun yıllardır faşistlere karşı yapılmış olan en etkili eylemdi.

Basel’den Lenınıstler