< Güney Kore’de Metal İşçileri Grevde

Koreli Metal İşçileri Sendikası'na (KMWU) bağlı IndustriALL Küresel Sendikası üyeleri, 21 Kasım günü KKTU genel grevine katıldılar.

KMWU’nun örgütlü olduğu 109 işyerindeki 128.277 işçi, temel sendikal hakların garanti altına alınması için iş hukuku reformuna karşı grev yaptı.

Hyundai Motors, Kia Motor, General Motors (GM), Hyundai Heavy Industries'deki tersane çalışanları, Daewoo Shipbuilding ve Marine ve Hyundai Mobis'deki otomobil parçaları çalışanları ve diğer ana bileşenler işçileri dört saat veya daha fazla bir süre greve gitti.

Başkan Moon, çalışma saatlerini azaltarak 500.000 yeni iş yaratma sözü vermişti. Buna rağmen şirketlerin çalışanlarının fazla mesai ücreti olmadan haftada 80 saat çalışmasına olanak tanıyan esnek bir çalışma süresi sistemi planlıyor.

Sanayi sektöründe iş güvencesi kalmazken, çalışan işçiler de işten atılma riski ile karşı karşıya. Esnek çalışma, insanlıkdışı çalışma şartlarını dayatıyor.

İşçiler greve çıkış sebeplerini “Bu ulusal grev, işçilerin hayal kırıklığı ve hükümete duyulan güvensizliğin sonucudur” diye açıklıyor. IndustriALL da “Başkan Moon, Samsung ve Hyundai gibi şirketlerin egemenliğine meydan okumayı başaramadı. Bu şirketler, gizli anlaşmalar yoluyla ekonomiye hükmediyor. Aynı zamanda çalışma süresindeki değişikliklerde ve hükümetlerin temel sendika haklarını sağlamadaki başarısızlığından dolayı çok hayal kırıklığına uğradık. Güney Kore işçileriyle tam bir dayanışma içinde duruyoruz” dedi.