< Filistin-İsrail Hattında Roket Saldırıları

11 Kasım Pazar günü başlayan İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları dün akşam Hamas roketleriyle karşılandı. Gazze’den İsrail’e 110 roket fırlattığını açıklayan Hamas’a karşılık İsrail de saldırılarını arttırdı, Refah, Gazze ve Han Yunus’ta en az 3 Filistinliyi öldürdü ve 6'dan fazlasını yaraladı. İsrail füze saldırısı ile El Aksa Tv binasını da hedef alarak yayınını durdurdu.

Pazar günü İsrail özel kuvvetlerinin Hamas komutanlarından birine suikast düzenlemesi ile başladı çatışmalar. 4 Filistinli ölürken bir İsrail askeri öldü, bir diğeri de esir alındı. Bunun üzerine İsrail Gazze Şeridi'ne bir dizi hava saldırısı başlattı, 40’ı aşkın hava saldırısı düzenlendi. Gün boyu ölen Filistinlilerin sayısı 7’ye ulaştı.

Sabah saatlerinde Filistin’in Halil Kentinde bir lise İsrail askerlerince basılarak zehirli gaz bombalarıyla ve ses bombalarıyla saldırıldı onlarca öğrenci boğulma tehlikesi geçirdi. Ramallah’ta da öğrencilerin protesto eylemine saldıran İsrail güçleri gaz bombaları ve plastik mermilerle öğrencileri dağıtmaya çalıştı.

Dün de İsrail savaş uçakları sabah saatlerinde Hezzaa bölgesini bombaladı. Akşam saatlerinde de Hamas’a ait El Aksa tv binası bombalanarak yıkıldı. Bununla beraber 3 ev, Batı Gazze’deki Emek Oteli ve Şeyh Rıdvan’da bulunan kutsal sayılan mekanlara bombalı saldırılar yapıldı. Elektrik hatlarının da hedef alınmasıyla Gazze’nin kuzeyi elektriksiz kaldı.

FHKC Genel Sekreter Yardımcısı Ebu Ahmed Fuad, İsrail’e yönelik saldırıların bu yanıtının Büyük Geri Dönüş Yürüyüşleri'nin birikimi olduğunu söyledi ve “El Aksa kanalının hedef alınması Filistinlilerin sesini kısmaya yetmeyecek” dedi. Açıklamasında askeri kanat olan Ebu Ali Mustafa tugaylarından 2 yoldaşlarının da ölümsüzleştiği haberini verdi.

Saldırılarda 10’dan fazla Filistinli öldürüldü. El Kassam Tugayları Pazar akşamından bu yana Gazze'den İsrail tarafına 300'den fazla roket atıldığını açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durması için bölgesel ve uluslararası düzeyde görüşmeler gerçekleştirdi, gerçekleştirdiği görüşmelerde, saldırıların derhal durması ve bölgenin yıkıma sürüklenmemesi için uluslararası topluma çağrıda bulundu. Filistin Eğitim Bakanlığı ise Gazze'de eğitime bir günlük ara verdi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) de açıklamasında Gazze'deki gerginlikten dolayı İsrail'i sorumlu tuttuklarını söyledi.

Öte yandan İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki birliklerine tank sevkiyatı yaptı.