Yunanistan’da üniversiteye girişte değişiklik öngören yeni yasa tasarısını ve ortaöğretimde yaşanan sorunları protesto etmek üzere dün (29 Ekim) meclis binasının bulunduğu Sintagma Meydan'ında toplanan öğrenciler ile polis arasında çatışma yaşandı.

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen yeni yasa, lise son sınıf öğrencilerinin tabi oldukları müfredatta ve üniversiteye girişte seçilen alandan bağımsız olarak tek tip sınav sistemin uygulanmasında değişiklikler içeriyor. Lise öğrencileri ise yasa değişikliğinin sınav yükünü arttıracağını söylüyor.

Yasa tasarısının meclisten geçmesini protesto eden öğrenciler, yoğun güvenlik önlemleri altında yaptıkları protesto sırasında taş ve molotof atmaya başladı. Çevredeki banka ve mağazaları tahrip eden öğrenciler, polisin göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla saldırısına karşı da çöp bidonlarını yakarak barikat kurdu.

Öğrenciler, geçen hafta da yasa tasarısını protesto için Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroglu'nun ofisini basarak işgal etmişti.