6 Ekim Cumartesi günü Sosyal Bilimler Akademisi, Kadıköy Mecra'da Küba eski parlamento üyesi Lazara Borrayo Tolon'un konuşmacı olarak katıldığı "Küba, Toplumsal Cinsiyet ve LGBTİ+" etkinliği düzenledi. Etkinliğe ilgi ve katılımın yoğun olması dikkat çekti.

Lazara B. Tolon, konuşmasında Küba'da bu konu hakkında çalışmaların Fidel Castro zamanında bizzat onun inisiyatifiyle Vilma Espin önderliğinde başlatıldığını, şu anda da Raul Castro'nun kızı Mariela Castro'nun önderliğinde CENESEX tarafından sürdürüldüğünü söyledi. Bu konunun Küba'da bilimsel olarak ele alındığını, konuya tıbbi, psikolojik ve toplumsal açıdan yaklaşıldığını belirtti. Bu anlamıyla CENESEX merkezinde uzmanlarla birlikte çalışıldığını ve her geçen gün ilerleme kaydettiklerini aktardı.

Lazara B.Tolon, Küba'da hiç kimsenin cinsel yöneliminden dolayı ötekileştirilmediğini, herhangi bir cinsel saldırıya vb. maruz kalmadıklarını, son hazırlanan anayasa değişikliği önergesinde eşcinsel evliliklere izin verildiğini ve tartışmaların sonucunda bunun anayasaya girerek yasalaşabileceğini ekledi. Tolon, LGBTİ+ bireylerin toplumun, partinin ve devlet yönetiminin her kademesinde yeraldıklarını; bu konuda hiçbir engelleme ya da ayrımcılıkla karşılanmadıklarını; bir dışlamanın, ötekileştirmenin kesinlikle sözkonusu olmadığını söyledi. Devrimi Savunma Komiteleri'nden ordunun bir mensubu olmaya kadar her yerde herkes gibi eşit haklara sahip olduklarının altını çizdi.

Etkinlik karşılıklı soru cevap şeklinde, interaktif olarak yapıldı. Gelen sorular, daha çok Küba'nın bu meseleye yaklaşımının eskiden beri böyle olup olmadığı üzerineydi. Tolon, Küba'nın daha devrimin ilk yıllarından itibaren bu konu üzerine eğildiğini söyledi. CENESEX'in kuruluşuyla da çalışmaların hızlandığını belirtti. Özellikle kadınların toplumsal statüsü üzerinde eskiden beri yoğun bir çalışma olduğunu, Küba'da bugün yönetim kademelerinin çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu söyledi.

Konu, toplumsal cinsiyet ve LGBTİ+ da olsa konuşmaların yönü ister istemez Küba'daki son Anayasa değişikliği, komünizm hedefinin anayasadan çıkarılması vb üzerinde yoğunlaştı. Tolon, Küba'nın başta abluka olmak üzere büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu, emperyalizmin saldırılarının her an devam ettiğini ve Küba'nın 60 yıla yakın bu koşullar altında yaşamasına rağmen devrimden ve sosyalizmden vazgeçmediğini ve vazgeçmeyeceğini söyledi. Küba'da eğitimin, sağlığın vb. parasız olduğunu, insanlara düzenli gıda yardımının yapıldığını belirtti. “Bakın, biz komünistiz; Marx'ın Engels'in Lenin'in düşünceleri bize rehberlik ediyor. Komünizm hedefinden vazgeçmemiz düşünülemez” dedi.

Rojava Devrimi üzerine, oradaki toplumsal cinsiyet üzerine yapılan çalışmalar hakkında düşünceleri sorulan Tolon, “Küba'nın dünya üzerinde emperyalizmin saldırısı altında olan, özgürlük mücadelesi veren hiçbir yere burnunu sokmaması beklenemez” dedi. Ancak emperyalizmin hedefinde olan bir ülkenin vatandaşı olarak bundan fazlasını söylemesinin mümkün olamayacağını da ekledi.

Oldukça sıcak bir atmosferde geçen konuşmaların sonunda Tolon, katılımcılarla fotoğraf çektirdi ve kendisine hediye edilen Önsöz dergisinin Küba ile ilgili sayısını bir anı olarak saklamak için katılımcılara imzalattı.