2014’te bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Aleksandr Zaharchenko dün akşam bir suikast sonucu öldürüldü.

Daha önce Donetsk lider ve komutanlarından “Givi” ve “Motorola” da Ukrayna saldırılarında hayatını kaybetmişti. Zaharchenko, 2 senedir, Motorola’yı da öldüren Ukraynalı Neo-Nazi gruplarının ölüm listesinin başında yer alıyordu.

Donetsk’te bir kafede akşam saatlerinde el yapımı bir patlayıcı nedeniyle meydana gelen patlamada Zaharchenko hayatını kaybederken, Gelir ve Vergiler Bakanı Aleksandr Timofeyev ve bazı korumalar da yaralandı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin 42 yaşındaki lideri Aleksandr Zaharchenko’nun ölümünün ardından Donetsk sınırları kapatıldı ve OHAL ilan edildi. Ukrayna güvenlik servisi SBU ise bu suikastla ilgilerinin olmadıklarını duyurdu.

Zaharchenko’nun danışmanlarından Aleksandr Kazakov, ''Ev yapımı patlayıcı kafenin içinde kapının yakınına yerleştirilmişti. Katiller patlatmak için Zaharçenko'nun kafeye gelmesini bekledi'' dedi.

Bir süre sonra da Kazakov, bir operasyonun sonucunda zanlıların yakalandığına dair açıklama yaptı, “Şu anda cumhuriyette olağanüstü hal ilan edildi, sınırlar kapatıldı, bu terör eyleminin zanlıları gözaltına alındı” dedi.

Ardından DNR Başkanlık Ofisi Sözcüsü Alyona Alekseyeva, saldırıyı işleyenlerin kimliklerinin tespit edildiğini duyurdu, “Güvenlik güçleri, teröristlerin kimliklerini tespit etmeyi başardı. Onlardan gelen verilere göre patlama, Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından sipariş edildi. Kiev rejimi her zaman olduğu gibi açık şekilde savaşma yeteneğinde olmadığı için sadece insanlık dışı terörist yöntemlerle hareket ediyor” dedi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) Harekat Komutanlığı İkinci Başkanı Eduard Basurin ABD'yi suçladı, “Zaharchenko cinayeti ABD’nin organizasyonu. Onlar doğrudan bu süreçte yer aldı. Cinayetin temel amacı, cumhuriyetimizin içindeki ve cephe hattındaki durumu istikrarsızlaştırmak” dedi.

Bu esnada Ukrayna ordusu da cephe hattına askeri teçhizat yığınağı yapmaya başladı. Kazakov, "Bu bağlamda bizim Birinci Kolordusu ve diğer tüm silahlı birliklerimiz alarma geçirildi" diyor.

2014’te Donetsk Halk Cumhuriyeti Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan ettiği süreçte Donetsk milis güçlerine katılan Zaharchenko, 2014 Nisanı’nda bir grup milisin başında Donetsk belediye binasını Kiev'deki hükümet darbesine karşı işgal etmiş, 2014 Mayıs ayında yapılan referandumda da şehrin askeri komutanı seçildi. 2014 Ağustos’unda istifa eden DNR'nin ilk bakanlar kurulu başkanı Aleksandr Boroday’ın yerini alan Zaharchenko, Ekim 2014'teki seçimlerde başkan seçildi.