< Suudi Arabistan’da Eylem Yapan Kadına İdam

Dünya halkları, İran’da Ramin Hüseyin Penahi’nin idamının durdurulması için seferber olmuşken, Suudi Arabistan’dan bir kadının idam cezasına çarptırıldığı haberi duyuldu…

Suudi Arabistan’da aralarında İsraa al-Ghomghan isimli bir kadının da bulunduğu 6 kişi için, idam kararı istendi. Kararın onaylanması durumunda İsraa idam edilen ilk kadın eylemci olacak.

2015 Aralık’ta evi basılarak kocası ile birlikte tutuklanan İsraa, 2011’de Şii’lere yönelik ayrımcılığa son verilmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle eylem yapan hükümet karşıtı göstericilere destek vermek ve ‘Kral’a itaatsizlik’ ile suçlanıyor.

İsraa ve diğer 5 kişinin karar duruşması 28 Ekim’de yapılacak… Ancak bazı söylentilere göre İsraa 19 Ağustos Pazar günü başı kılıçla kesilerek idam edildi.

Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü (ESOHR) ise İsraa’nın idam edilmesinin “çok tehlikeli bir emsal oluşturacağını” söylüyor.

Mutlak monarşiyle yönetilen Suudi Arabistan’da siyasi parti kurmak yasak ve protestolar yasak.

Suudi Arabistan’da Haziran ayında kadınların sürücü olması önündeki yasağı kaldırıldıktan sonra aralarında Samar Badavi’nin de olduğu bir çok kadın hakları savunucusunu da tutuklamıştı. İnsan hakları örgütleri, İsraa’nın idamının diğer “eylem yapan” kadınların idamının da önünü açacağını söylüyor.