< Basel'de Irkçılığa Karşı Eylem

İsviçre'nin Basel kentinde her yıl binlerce insanın katıldığı 3 gün süren festivalin, 2019 yılı hazırlıkları kapsamında Festival Komitesi'nin hazırlamış olduğu afişlerde yer alan, Afrika temalı afişlerde siyahilere karşı aşağılama ve ırkçılığın ön planda olmasından dolayı protesto edildi.

Basel’de ırkçılığa karşı olan yerel gruplar ve devrimci, demokrat kurumlar, internet üzerinden bir açıklama yayınlayarak, Festival Komitesi ile yapılan görüşmelerden çıkan olumsuz sonuçtan dolayı 17 Ağustos'ta yapılan hazırlık yürüyüşünün protesto edilmesi ve ırkçılığa karşı devrimci bir tutum alınması için bir çağrı yayımladılar.

Yayımlanan eylem çağrısında, Festival Komitesi ile yapılan görüşmede hazırlanan görsellerde siyahilerin yamyam olarak lanse edilmesi ve ırkçılığı çağrıştıracak açıklamaların, kostümlerin festival proğramından çıkarılması; bunun yerine ırkçılığı teşhir eden ve birlikte yaşamayı savunan temalara yer verilmesi gerektiği belirtildi. Festival Komitesi'nin ise, 100 yıldır yapılan festivalde bu kostümlerin doğal olduğu ve ırkçılığı çağrıştırmadığı gerekçe gösterilerek taleplerin kabul edilmediği belirtildi.

Festival Komitesi'nin organize ettiği hazırlık yürüyüşü sırasında, uyarı eylemi yapmak isteyen onlarca İsviçreli devrimci ve demokratlar, yürüyüşten 2 saat önce, yürüyüş güzhergahı olan Wettsteinbrücke yakınlarında toplanmaya başladı. Saat 21.00 civarında, köprü üzerine gelen festival gruplarının önüne ırkçılığa karşı İngilizce ve Almanca pankartları, faşizme ve ırkçılığa karşı attıkları sloganlarla çıkan, kitle 20 dakika boyunca festival gruplarının yürümesini engelledi.

Eylemciler bu uyarı eylemini, buluşma noktasına sloganlarla yürüyerek sonlandırdı.

Basel’den Leninistler