< Fermanın Yıldönümünde Şengal Genel Meclisi İlanı

4 yıl önce IŞİD saldırılarıyla 73 fermanı yaşayan Ezidiler, fermanın yıldönümünde Şengal Genel Meclisi’ni ilan ettiler

Şengal’de, yaşadıkları soykırım için anma yapan Ezidiler, anma etkinliklerine 2 Ağustos gecesi Êzidî Gençleri Birliği (Yekîtîya Cîwanên Êzidî-YCÊ) üyesi gençlerin Şengal Dağı’ndan başlattığı meşaleli yürüyüş ile başladılar.

Dağın zirvesinde bulunan Amûd Bölgesi’nden ellerinde YBŞ ve YJŞ bayrakları ile Serdeşt Kampı’na yürüyen Êzidî gençler, saatler süren yürüyüşte yol boyunca sloganlar attı.

Yürüyüşleri sırasında Şengal Şehitliği’ne de ziyarette bulunan gençler, sabah erken saatlerde anma etkinliklerinin yapılacağı Serdeşt’e vardı. Burada düzenlenen etkinlikte, Şengal’de bulunan Êzidî Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PADÊ), Êzidxan Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ), YCÊ ve Şengal Kurucu Meclisi yetkilileri, Serdeşt Kampında bulunan Êzidîler’in yanı sıra HDP’nin Êzidî Batman Milletvekili Feleknas Uca, Süryanice’de “Mezopotamya” anlamına Bêt Nahrên Partisi Sorumlusu Yusuf Yakup ile Kuzey Suriye ve Musul’dan gelen Süryani, Asuri ve Keldani heyetler de yer aldı.

Halk, “Em fermana 3-8-2014 ji bir nakin- (Fermanı unutmayacağız)”, “Bi rêxistin û serhildanê ciwanên Êzidîxanê tola fermanê hilîn in (Êzidî gençlerin örgütlülüğü ve mücadelesi ile fermanın intikamını alacağız)” pankartların arkasında oluşturulan kortejler halinde yürüyüşe geçti. IŞİD’in elinden kurtulmuş olan kadın ve çocuklar, yakınları halen DAİŞ’in elinde esir olanlar, daha önce Şengal’den göç edip, tekrar geri dönenler, yürüyüşün en ön saflarında yer aldı.

Yürüyüş sırasında kitlenin güvenliği ise YBŞ, YJŞ ve Asayiş Güçleri tarafından sağlandı, yürüyüş boyunca Êzidîlerin zılgıt ve sloganları hiç dinmedi. 

Yürüyüşle Şengal Demokratik Özerk Meclisi yerleşkesi önüne varılması ile birlikte katliamda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından PADÊ adına yapılan konuşmada, Êzidîlerin artık özgür bir halk olduğu ve diğer kesimler ile de birlikte yaşamaya hazır olduğu söylendi.

HDP Batman Milletvekili Felaknas Uca ise, DTK, DBP, HDP adına yaptığı konuşmasında Şengal halkını selamlayarak Kürdistan’ın dört parçasının Êzidîlerin yanında olduğunu belirtti; esir olan kadın ve çocuklarının kurtarana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Yapılan konuşmalar sonrası, bölgede yaşayan Êzidîler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler ve Şii Arap halkların temsilcilerinden oluşan Şengal Genel Meclisi'nin kuruluşu ilan edildi.