< < Küba Yeni Anayasa İle Daha Güçleniyor

 “Komünizm Küba anayasasından çıkarılıyor”, “Komünizm Hedefini Kaldıran Küba'nın Yeni Anayasası Nasıl Olacak”, “Küba’da neler oluyor”, “Komünizm kavramına yer verilmedi”…

Topyekün emperyalist devletler ve karşı devrimciler bir bayram havasında. Hem Küba “geri adım atıyor, hayallerinden vazgeçiyor” hevesi, hem de sosyalist-komünistlere “oh olsun kaleniz yıkılıyor” nispeti ile yukarıdaki başlıkları atıyorlar büyük heyecanla…

Evet, Küba, yeni anayasasını tartışıyor Haziran’ın başından beri. Anayasa taslağını hazırlayan komisyonun başında Cumhurbaşkanı Orgeneral Raúl Castro Ruz, Parti Merkez Komitesinin birinci sekreteri ve Başkan Miguel Díaz-Canel Bermüdez ve İkinci Parti Sekreteri José Ramón Machado Ventura var.

3 Haziran günü erken saatlerde Anayasa reformu önerilerini hazırlayıp sunmakla görevli milletvekilleri, raporlarını Ulusal Meclise sundu. Yapılan tartışmalarda 6. ve 7. Parti Kongrelerinde onaylanan politikalar ve son birkaç yılda yapılan ekonomik, politik ve sosyal değişimlerin anayasal etkisi konu edildi.

1 Temmuz’a gelindiğinde, Parti Birinci Genel Sekreteri Orgeneral Raúl Castro Ruz başkanlığındaki Parti Merkez Komitesinin Yedinci Plenumu, Cumhuriyet'in yeni Anayasanın ilk taslağının dikkatli bir analizini gerçekleştirdi. Ve 3 Temmuz günü metin Plenum'un değerlendirilmesine sunuldu. Bu metnin mevcut Anayasa'yı oluşturan maddelerde önemli değişiklikler içerdiği, sosyalist sistemin temel ilkelerini koruduğu açıklandı.

Ve Granma, yeni anayasanın bir özetini ve 224 maddeyi içeren bir tasarıyı yayınladı. Buna göre, özel mülkiyet yeni anayasa ile resmen tanınacak. Yürürlükte olan Anayasa, sadece devlet, kooperatif, çiftçi, kişisel ve müşterek teşebbüs mallarını tanıyordu. Yeni anayasa, hem serbest piyasayı, hem de özel mülkün tanınmasını sağlıyor. Ancak Granma, Anayasanın merkezi planlamanın ve devlet teşebbüsünün genel olarak ekonominin temelleri olduğunu da teyit ediyor ve Komünist Partinin Küba'nın baskın siyasi gücü olarak kalacağını vurguluyor.

Yeni anayasa Küba’ya Başbakanlık pozisyonu da getiriyor, devlet başkanının ve hükümet başkanının rolleri bölünüyor. Cumhurbaşkanı devlet başkanının üzerine getiriliyor ve beş yıllık 2 dönemle sınırlanıyor, 60 yaş sınırı da getiriliyor.

Millet Meclisi Ulusal Meclisi'nin milletvekilleri, 18 Temmuz'da, yeni Anayasanın ilk taslağı üzerine bireysel çalışmalarına başladılar. Taslak, Ulusal Halk Meclisi'nde 20 Temmuz'a kadar tartışıldı.

 

“Küba'ya Hizmet Etmek İçin Bir Anayasa”

Ulusal Halk Meclisi'nin 9. Yasama Bileşimi, 22 Temmuz'da yeni Anayasa önerisini kabul etti.

Buna dayanarak Küba için “sosyalizmin sonu” ya da “Castrolardan sonra sosyalizmin çöktüğü” senaryoları uçuşuyor havalarda… Emperyalist kapitalistleri tatlı hayallerinden uyandırmaya gerek yok, zaman içinde yaşayarak öğrenecekler. Ama sosyalizmin bittiğine inanmak isteyen ve kendilerince buna örnekler yaratmaya çalışan karşı devrimcilere bu gelişmelerle ilgili kötü bir haber verelim. Bu gelişmeler yeni değil ve Ocak 2012'de Küba Komünist Partisi Birinci Ulusal Konferansı sırasında Raul Castro'nun konuşmasında işaret ettiği bir çizgi…

"Eski zihniyetin yükünü geride bırakmalıyız ve bir an bile Marksizmin doktrininden vazgeçmeden, Anayurdun bugününe ve geleceğine yönelik vizyonu dönüştürücü niyetlerle ve siyasal duyarlılıkla donatmalıyız. Devrimci sürecimizin ana ideolojik temelini oluşturan şey Leninizm”…

Şimdi Küba’nın referanduma sunduğu Anayasa Taslağına bir göz atalım.

*Bireysel ve kolektif refahı sağlayan sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi, daha fazla eşitlik ve sosyal adalet seviyesine ulaşmanın yanı sıra, devrimin kazanımlarını korumak ve çoğaltmak için çalışır.

*Devlet organlarının, yöneticilerinin, memurlarının ve çalışanlarının insanlara saygı duymasını ve bunlara uymasını sağlamak, onlarla sıkı sıkıya bağlı kalmak ve onların kontrolüne sunmak.

*Uluslararası ilişkilere gelince, dış politikayı destekleyen ilkeler anayasada, mevcut metinde yer almayan diğerlerinin yanı sıra, uluslararası hukuk ve devletler arasında çok ulusluluğa karşı saygının teşviki; her tür terörün, özellikle de devlet terörünün reddedilmesi; Nükleer silahların, kitle imhası veya benzer etkilere sahip olanların çoğalmasının ve kullanılmasının reddedilmesi; çevrenin korunması ve korunması ve iklim değişikliğine karşı mücadelenin yanı sıra, egemen ulusların yıkıcı ve istikrarsızlaştırılması amacıyla kullanımını kınamak.

*Ekonomik sistem, tüm insanların sosyalist mülkiyeti, temel üretim aracı olarak yönetimin temel bileşeni olan temel üretim araçları olarak görür.

*Kübalı Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Modelinin Kavramsallaştırılmasına ve Parti ve Devrimin Ekonomik ve Sosyal Politikasının İlkeleri'ne uygun olarak, piyasanın rolünün ve özel mülkiyete ait yeni mülkiyet biçimlerinin tanınması toplumun geniş kesimleri ile istişare edilerek eklendi.

*Devlet şirketi, ulusal ekonominin ana konusu olarak öne çıkmakta ve özerkliği, temel bir çalışma prensibi olarak kabul edilmektedir.

*Aynı zamanda, ülkenin ekonomik kalkınması için yabancı yatırımın önemini, kesin garantilerle onaylar.

*Arazide özel mülke ilişkin özel bir rejim sürdürülmekte olup, aktarımı ve devletin tercihli hakkını, adil fiyat üzerinden satın almasıyla sınırlıdır.

*Vatandaşlık ile ilgili olarak, “ulusal topraklarda Küba vatandaşlarının bu şartla yönetildiği ve yabancı bir vatandaşlıktan yararlanamadığı” gerçeğinden oluşan etkin vatandaşlık ilkesiyle kendimizi bağlamayı öneriyoruz.

*Cumhuriyet başkanı ve başkan yardımcısı kuruldu.

*Cumhurbaşkanı, devlet başkanının statüsüne sahiptir, milletvekilleri arasında milletvekillerinin arasından beş yıllığına seçilir ve bu görevi üst üste iki ardı ardına tutabilir, sonra icra edemez.

*Bakanlar Kurulu, en üst düzey idari organ statüsünü korur, Cumhuriyetin Hükümetini oluşturur ve bir başbakanın yönetiminde, oluşturmayı planladığı bir pozisyonda olacaktır.