< < Basra’da İşsizliğe Karşı Eylemler

Irak’ın güneyindeki petrol kenti Basra’da işsizliğe karşı günlerdir protesto eylemleri sürüyor.

Protesto eylemleri, 8 Temmuz Pazar günü iş ve daha iyi hizmet talep eden gençlerin eylemleri ile başladı. Gençlerin eylemine polis ateş açtı, 1 kişi hayatını kaybetti. Bu, eylemlerin büyümesine de yol açtı. Eylemler hafta içinde de devam etti, ana yollar lastikler yakılarak kapatıldı, bazı hükümet binaları tahrip edildi.

Petrol Bakanı Cebbar El Luaybi yazılı bir açıklama yaparak, eylemcilerin bir petrol rafinerisine girmeye çalıştığını ve girişteki bazı binaları ateşe verdiğini söylerken, Belediye Meclisi üyesi Kerim Şuak, eylemcilerin, “federal hükümetin eylemsizliği nedeniyle ağırlaşan işsizlik sorunlarına çözüm isteyen” gençler olduğunu söylüyor.

Başbakan Haydar El Ebadi, bugün (13 Temmuz) Basra’ya gelerek askeri komutanlarla görüştü. Ebadi’nin ziyareti öncesi de kentte protesto eylemleri vardı, öğle saatlerinde de belediye meclisi önüne eylem için çağrılar yapıldı.

Irak’ta resmi verilere göre işsizlik yüzde 10,8 düzeyinde ve 24 yaş altı gençler ülke nüfusunun yüzde 60’ını temsil ediyor.

Irak’ta petrol kaynakları bütçenin %89’unu, ihracatın %99’unu temsil ediyor ama yerel işçilere sadece yüzde 1 oranında iş olanağı sağlıyor, yabancı işçiler çalıştırılıyor