Yeni Zelanda'da 30.000 hemşire aşırı çalışma saatlerine, düşük ücretlere ve güvensiz çalışma koşullarına karşı 24 saat sürecek greve başladı.

Bugün greve başlayan hemşireler, son 30 yıl içinde ilk kez grev kararı almış oldular.

Gece vardiyasından çıkan hemşireler tüm yorgunluklarına rağmen hastane önünde grevdeki arkadaşlarına katıldılar.

Hükümetten iyi bir teklif geldiği anda grevi bırakabileceklerini söyleyen hemşireler, 5 Temmuz’da da grev yapmıştı.

Yeni Zelanda Hemşireler Örgütü (NZNO), personel sıkıntısı nedeniyle hemşirelerin bir işten diğerine koştuğunu ve hastalara yeterli bakımı veremediklerini söylüyor. İhtiyaçları olan malzemelere ulaşamadıklarını, az sayıda personel ve yetersiz kaynakla hizmet vermeye çalıştıklarını söyleyen NZNO, hastalara zarar vermekten korktuklarını söylüyor.

Kadın hemşireler, en düşük başlangıç ücretinin yılda yaklaşık 45.000 dolar olduğunu, ancak Avusturya’da çalışan bir hemşirenin en az 20.000 dolar daha yüksek maaş aldığını, bütçe azlığı nedeniyle yeni hemşirelerin işe alınmadığını, deneyimli personelin de ayrıldığını anlatıyor.

Kendilerine teklif edilen ücretin yeterli olmadığını söyleyen hemşireler, daha ciddi eylemlere başlamadan önce devletin tekliflerini bekleyeceklerini söylüyor.

Hastanelerinden çıkan binlerce hemşire "çalışmalarımızın güvenli olmasını istiyoruz, daha fazla personele ihtiyacımız var" diyerek Queen Street’e doğru yürüdü.

24 saat sürecek grevde sadece cankurtaran hizmeti verilecek.