Halide Cerrar’a 6 Ay Daha tutsaklık

Bir yıl önce, 2 Temmuz günü İsrail’in “idari tutukluluk” kapsamında cezaevine koyduğu Halide Cerrar için İsrail, yeniden 6 aylık uzatma kararı verdi.

55 yaşındaki FHKC’li Halide Cerrar, aynı zamanda Filistin parlamentosunda milletvekili. İsrail’in onu ne ile suçladığı ise açıklanmıyor.

İsrail, herhangi bir kişiyi “idari tutukluluk” kapsamında tutuklayarak cezaevine götürebiliyor. Herhangi bir şeyle suçlanmadan ya da mahkemeye çıkarılmadan bu “idari tutukluluk” 6 ayda bir uzatılabiliyor. İsrail zindanlarında şu an 2’si kadın 450 idari tutuklu var. 6 bin kişi de tutsak durumda.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin (FHKC) çok sayıda yöneticisi İsrail zindanlarında Halide Cerrar da 14 aylık bir hapis cezasından sonra Haziran 2016’da serbest bırakılmıştı.

Halide Cerrar’ın idari tutukluluğunun sona erdiği bu günlerde, dünyanın dört bir yanından kadın örgütleri kampanyalar başlatarak Halide Cerrar’a özgürlük talep etti.

Açıklama yapan Filistin Esirlerle Dayanışma Ağı (Addameer), “Bu keyfi tutuklama uygulaması uluslararası yasaların ve insan hakları standartlarının ve özellikle, sanığın kendini savunma hakkına sahip olduğunu belirten Dördüncü Cenevre Anlaşması’nın 72 ve 78. Maddelerinin ağır biçimde ihlalidir. Aynı zamanda Dördüncü Cenevre Anlaşmasının 66. Maddesi ve temel adil yargılanma standartları da ihlal edilmektedir” diyor.

Ancak bugün İsrail tarafından verilen bir kararla, Halide Cerrar’ın tutukluluğu 6 ay daha uzatıldı.

Savra Savra Hatta Nasr

Zindanlar Yıkılsın Tutsaklara Özgürlük