İran’da İdam Durdurulsun

Bugünlerde yine, İran’da uygulanmak üzere olan bir idam cezası, onun durdurulması gündemde. İran’da uygulanan idam cezaları, özellikle de Kürt halkına yağdırdığı idam cezaları dünya halklarının öfkesini üzerine çekiyor.

Komala’ya (İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu) üye olduğu gerekçesi ile tutuklanan, işkence gören ve İran’ın devrim mahkemelerinde idam cezasına çarptırılan Ramin Hüseyin Penahi’nin idamının durdurulması için Uluslararası Af Örgütü de bir kampanya başlattı.

Ocak 2018’de idam cezası alan ve Sina Cezaevi’nde tutulan Ramin Hüseyin Penahi’nin idamı 3 Mayıs günü gerçekleşecekti, ancak dünya çapında kamuoyu baskıları nedeniyle ertelenmişti. Ve 15 Haziran günü idam edilmesi planlanıyor.

Kuzeninin 3 Mayıs’ta gerçekleşecek idamını durdurmak isteyen yeğeni Nıştıman Hüseyin Penahi, 2 Mayıs günü kendini asarak yaşamına son verdi. Genç Kürt kadını, dayısının idam edilmemesi için duyarlılık oluşturmak için intihar etmişti.

Penahi, üç Komala üyesi ile birlikte Temmuz 2017’de Senendec’teki Şalman mahallesinde Devrim Muhafızları ile silahlı çatışmaya girmiş, 3 arkadaşı ölürken Penahi de ağır yaralı yakalanmıştı.

İslami Ceza Kanununa göre, “İran İslam Cumhuriyeti’nin temellerine karşı silahlanan her grup ‘bagi’ kabul edilir ve silah kullanımına başvurulması durumunda grubun üyeleri ölüm cezasına mahkum edilir”.

Avukatları, Penahi’nin “en ağır suçlar” kapsamına giren ve ölüm cezası verilmesi için gerekli alt sınır olan kasten öldürme faaliyetleriyle bağlantılı olduğuna ilişkin hiçbir kanıt olmadığını savunurken, mahkemeye çıkarılana kadar müvekkili ile bir defa görüşebildiklerini, adil savunma yapamadıklarını ve delillerin yetersiz olduğunu söylüyor.

Ramin Hüseyin Penahi’nin idamının durdurulması ve adil yargılanması için pek çok yerde ve sosyal medya üzerinde kampanyalar düzenleniyor, imzalar toplanıyor.