“Nükleer silahlanma” bahaneleriyle emperyalist hegemonyanın saldırgan tehditleri ile yüzyüze olan Sosyalist Kore, “artık nükleer denemelere ihtiyacı kalmadığını” açıklayarak Güney Kore ile görüşmüş, ABD ile de barış görüşmeleri için tarih belirlenmişti.

Bu gelişmelerin hemen ardından ABD’nin Güney Kore ile yaptığı askeri tatbikatın “saldırganca” ve barışa aykırı olduğunu söyleyen KDHC, Güney Kore ile yapacağı üst düzey görüşmeleri askıya almıştı. Ancak KDHC, daha önce anlaşıldığı gibi, nükleer denemelerini yaptığı Punggye-ri'yi 24 Mayıs günü uluslararası basının tanıklığında imha etti.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Nükleer Silah Enstitüsü tarafından yapılan yazılan açıklamada, “Punggye-Ri'de yeraltındaki üç deneme alanını havaya uçurdukları, güvenlik kontrol noktaları ve diğer tesisleri de imha ettikleri, hiçbir radyasyon sızıntısı meydana gelmediği, böylece nükleer denemeleri akıya almayı şeffaflık içinde gerçekleştirdiklerinin kanıtlandığı” belirtildi. İki gün sonra da Kim Jong Un ile Güney Kore Lideri lideri Moon Jae-İn Panmunjom’un kuzeyinde bir görüşme yaptı.

Ve Kore Yarımadası’nda barış rüzgarları yeniden esmeye başladı. Önce Kim Jong-Un'un sağ kolu Kim Yong Chol, 31 Mayıs günü New York’ta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldi.

Aynı saatlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Pyongyang'da Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho ile bir görüşme yaptı. Rusya ile yapılan görüşmede Putin ile Kim Jong Un’un görüşme yapması planlanırken, ABD’de de Trump-Kim Jong Un görüşmesinin gerçekleşebileceği söylendi.

Bugün ise (1 Haziran) Kuzey ve Güney Kore arasında bir görüşme daha yapıldı. “Güney Kore Birleştirme Bakanlığı”nın organize ettiği görüşmede iki ülkeden üst düzey yetkililer çeşitli kararlar aldılar ve görüşmelere devam ediyorlar.

Öncelikle Kuzey Kore'nin sınırdaki kasabası Kaesong'da bir irtibat bürosunun kurulması konusunu tartışan taraflar, Ağustos ayında Asya’da gerçekleşecek spor müsabakalarına da ortak takımlarla katılma fikri üzerinde duruyorlar.