< Fransa Emekçi Eylemleri İle Sarsılıyor

 

Avrupa’da devrimin dili yine Fransızca. Fransa’da 2 ay önce başlayan eylem ve grevler sürüyor. İki gün önce gerçekleşen grevde de yüzbinlerce işçi ve emekçi sokağa çıktı, polislerle çatıştı. Halk, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ekonomik reformlarını protesto ediyor.

CGT ve CFDT başta olmak üzere birçok sendikanın çağrısıyla yapılan grevler, memur sayısının 120 bin azaltma ve maaşlarda dondurmaya gitme gibi planlarına karşı idi.

Fransa’da yaklaşık 140 şehir, kasaba ve köyde sokak mitingleri düzenledi. Posta işçileri, hava trafik kontrolörleri, devlet öğretmenleri ve kamu idaresi çalışanları 22 Mayıs günü meydanları doldurduğunda çevik kuvvet polislerinin cop, sersemletici bomba ve göz yaşartıcı gazlarıyla saldırısıyla karşılaştı.

Fransız elektrik şebekesi operatörü RTE, devlet kontrolündeki EDF tarafından işletilen birçok nükleer reaktörün üretimi kesmek zorunda kalması nedeniyle, grevin nükleer elektrik üretimini 2 gigawatt azalttığını söyledi. Fransız EDF sözcüsü de, şirket personelinin yaklaşık yüzde 15,5'inin greve katıldıklarını söyledi.

Paris’te Devrim Meydanında bir araya gelen onbinlerce memur ve öğrenci, Nation Meydanına doğru yürüyüşe geçti. Bastille Meydanına doğru ilerleyen kortejin ön saflarında yer alan kara blok ile polis arasında çatışmalar yaşanırken, memurlar polisin gaz ve tazyikli su ile eylemcilere saldırısını ıslık, alkış çalarak ve sloganlar atarak protesto etti.

Eylemde pankart ve sloganlarda öne çıkan sloganlar birlikte mücadele, üniversitelerde reformların işçi ve emekçi çocuklarına kapatılacağı, herkese iş, 32 saat çalışma haftası, 1800 avro asgari ücret, emeklilik yaşının düşürülmesi, patronlara yönelik sosyal sigortalar ve vergideki indirimlerin ve adaletsizliğin kaldırılması ve genel grev idi.

Haftalardır eylemde olan kamu emekçileri ve öğrenciler, 26 Mayıs’ta tüm Fransa’da büyük eylemler yapmayı planlanıyor.