< Katalonya Bağımsızlıkta Israrlı

İspanya’nın geniş özerkliğe sahip bölgesi Katalonya, 2017 Ekim’inde bir referandum düzenleyen Katalan Parlamentosu’nda %90 bağımsızlığa “Evet” sonucu çıkmış ve Bağımsızlık ilan edilmişti. Ancak İspanya hükümeti birkaç gün sonra özerk hükümeti fesh ederek yönetime el koydu. Ve Katalonya’nın seçilmiş başkanı Charles Puidgemont da kaçak ve mülteci duruma düşmüş oldu.

14 Mayıs günü yapılan yeni başkanlık seçimini de, Charles Puidgemont’un önerdiği Quim Torra kazandı. 55 yaşındaki Quim Torra, “radikal bir bağımsızlıkçı” olarak tanınıyor.

“Generalitat de Catalunya”, 135 kişilik Katalonya Parlamentosu ile Katalonya Hükûmeti'nden oluşuyor. Generalitat başkanlığı için seçilen Torra göreve gelirken, İspanya Anayasası’na bağlılık yemini de etmedi. Katalan geleneğinin öngördüğü gibi İspanya Anayasa’sına değil, “Katalan halkının iradesine” bağlılık yemini etti, "Generalitat'ın başkanı olarak üzerime düşen görevi yerime yerine getireceğime ve Katalan halkının istek ve iradesini temsil eden Katalan Parlamentosu'na bağlı kalacağıma yemin ederim" dedi.

İspanya hükümeti, Katalonya meclisinin yeniden açılabilmesi için yeni başkanın seçilmesini şart koşmuştu. Torra seçilmesinin hemen ardından Katalan cumhuriyetinin anayasasını yazacak kurucu meclis oluşturulması için çalışacağını söyledi.