< Kudüs’te ABD Büyükelçiliği Açılıyor, 41 Filistinli Öldürüldü

Bugün ABD, Kudüs’te büyükelçilik açıyor, Filistinliler ayakta… ABD’nin haftalar önce yaptığı bu açıklama, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanındığının en resmi ifadesi. Filistinliler, bu haberin de ardından 30 Mart “Toprak Günü”nde her Cuma günü Gazze sınırında “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü” düzenlemeye başlamıştı. Büyük yürüyüşün son günü yarın (15 Mayıs) yani Nakba (Büyük Felaket) günü. ABD’nin tam Nakba’nın yıldönümü öncesi böyle bir açılış yapması da bir tesadüf değil.

Açılışın hemen öncesi Gazze-İsrail sınırında toplanan Filistinliler, binlerce kişi ile yürüdü. Ve her zamanki gibi Filistinlilerin taşlarına karşı İsrail’in keskin nişancıları ve silahları…

İsrailli bakan, Gazze-İsrail sınırının aşılmasına izin vermeyeceklerini söylerken, son 2 gündür İsrail ordusu havadan bildiriler atarak eylemlerden uzak durmalarını, güvenlik bariyerine yaklaşılmasına izin vermeyeceklerini duyurdu.

Sınıra yürüyen Filistin halkına silahlar ve gaz bombalarıyla saldıran İsrail Ordusu, en az 41 Filistinliyi öldürdü, 772’si kurşunla 1600 kişi de yaralandı. Sınırda 10 farklı noktada yapılan eylemlere 10 binin üzerinde Filistinli katıldı

Filistin'in başkenti olarak kabul edilen Doğu Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında. İki devletli çözümde de, Doğu Kudüs'ün Filistin başkenti olması öngörülüyor. Ancak İsrail 1980'de Kudüs'ün tamamını kendi başkenti ilan etse de, BM Güvenlik Konseyi bunu tanımamıştı.

30 Mart günü ABD’nin Büyükelçilik açacağını duyurması üzerine 128 BM ülkesi bu kararı doğru bulmadığını açıklarken, büyükelçilik binasının açılması da İsrail'in 70'inci kuruluş yıldönümüne denk gelmesi için öne alınmıştı.