< İran’da Eylemler

İran eylemlerle sarsılıyor. Çok sayıda ekonomik sorunla karşı karşıya olan İran’da halk, çok çeşitli gerekçelerle sokağa çıkıyor. Vergilerin yükselmesi, sınır ticaretinin kapanması, su krizi… Son günlerde halkın sokaklara inmesinin gerekçeleri…

 

Doğu Kürdistan’ın Sine’ye bağlı Bane ve Ciwanro ilçelerinde gümrük vergilerinin yükseltilmesini protesto eden halk, 15 Nisan günü kepenk kapattı; valilik binalarına doğru yürüyüş yaparak, giderek kötüleşen günlük yaşam koşullarını protesto etti.

İran, sınır kontrol noktalarını kapatarak, bölgede yaşayan halkın en önemli geçim kaynaklarından birini ellerinden almıştı. Burada yaşanan işsizliğin ve ekonomik sorunların çözülmemesi, insanların yaşamını oldukça güçleştirdi.

Resmi kaynaklara göre, 68 bini aşkın kişi sınırlar arası mal taşıyarak hayatlarını kazanıyor, buna 10 yaşındaki çocuklar, yaşlı kadınlar ve öğrenciler de dahil. Kolber olarak tanımlanan bu insanlar, sınırda sık sık infazlara uğrasa da her taşıma sırasında elde ettikleri kazanç sadece 5 ila 9 dolar.

 

İsfahan’da yaşayan çiftçiler ise Nisan ayı başından beri su krizi nedeniyle eylemde. 14-15 Nisan günleri de Horasgan Meydanında toplanan İsfahanlılar “hani nerede Zayendeh Rud ırmağı?” dediler.

Jay Street’te yolu güvenlik güçlerince kesilen halk oturma eylemine geçti, 30 kişi gözaltına alındı.

İran Meteoroloji Örgütü’ne göre İran’ın yüzde 97’si kuraklık sıkıntısı yaşıyor. Su kaynaklarının kuruması nedeniyle insanlar evlerini terk ediyor. tarımın yapılamaması, insanların geçimini de etkiliyor.