< Onbinlerce Kamu Emekçisi Grevde

Onbinlerce Kamu Emekçisi Grevde

 

Almanya'da TİS görüşmeleri süren onbinlerce kamu emekçisi 10 Nisan günü greve çıktı.

TİS görüşmeleri öncesi Ver.di sendikasının çağrısıyla kamu emekçileri uyarı grevleri yaptı. Sekiz eyalette yapılan uyarı grevlerinde kamu yaşamı neredeyse durdu.Belediyelere bağlı yuvalar kapalı kaldı, çöp toplama hizmetleri yapılmadı, bankalar, iş ve işçi bulma kurumları, ayrıca belediyelerde idari bölümler çalışmadı. Toplu taşıma da işlemezken hastanelerde sınırlı hizmet verildi. Belediye otobüsleri, tramvay ve metrolar çalışmadığı için işlerine otomobillerle gitmek isteyen vatandaşlar otobanlarda uzun kuyruklar oluşturdu

Uyarı grevlerinin ağırlık olarak yapıldığı Köln, Dortmund ve Bielefeld şehirlerinde yapılan mitinglere 30 bine yakın emekçi katıldı. Pek çok şehirde de küçük çaplı mitingler yapıldı.

Frankfurt, Münih, Köln/Bonn ve Bremen havaalanları yer hizmetlerinde yapılan grevler nedeniyle 800’e yakın uçağın uçuşu iptal edildi. Köln/Bonn havaalanında itfaiyenin de uyarı grevine çıkması nedeniyle havaalanı tamamen trafiğe kapatıldı.

Ver.di sendikası grevlere 60 binden fazla kamu emekçisinin katıldığı söyledi.

Hükümetin büyük ortağı CDU/CSU ise, kamu emekçilerinin uyarı grevlerini eleştirerek grev hakkının kısıtlanmasını talep etti.

Ver.di ve patron temsilcileri, 22 Nisan günü görüşmelerin üçüncü turunda bir araya gelecek. Bu turda da somut bir ilerleme sağlanamaması halinde uyarı grevleri diğer eyaletlerde de yapılacak.

Kamu emekçilerinin talepleri:

Ücretlere %6, en az 200 euro zam

Meslek eğitim maaşlarına 100 euro zam

Hastanelerde gece vardiyası zammı %20’e çıkartılsın

Hastanelerde molalar iş saatinden sayılsın

Meslek eğitimi yapanların izinleri 30 güne çıkartılsın

Toplu taşımadan ücretsiz faydalanma hakkı.