Toprakları işgal edilen, kendi vatanlarında sığınmacı durumuna düşen, yılmayan ve onyıllardır savaşan bir halk: Filistin.

Filistin bugün, “Toprak Günü”nün yıldönümünde yine sokaklarda.

30 Mart Toprak Günü’nün 42’nci yıldönümünde, Filistinliler, sürgün edildikleri topraklara geri dönmek ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması için Gazze sınırında eylemlerde.

42 yıl önce 30 Mart 1976’da İsrail, Celile bölgesinde binlerce dönüm araziye el koymuştu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve protesto eylemleri düzenledi. İsrail polisi ise eylemlere tanklarla toplarla, ateş açarak karşılık verdi. 6 Filistinli öldü, çok sayıda kişiyi yaralandı, yüzlerce kişi gözaltına alındı.

30 Mart Cuma günü, “Toprak Günü”nün yıldönümünde “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü” başlatan onbinlerce Filistinli İsrail sınırına yürüdü. İsrail’in buna cevabı 42 yıl boyunca yaptıklarından pek farklı olmadı. Filistinli sivil halkın üzerine ateş açan İsrail 17 kişiyi katletti, 1500’den fazla kişiyi yaraladı.

Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü kapsamında 65 kilometrelik Gazze sınırı boyunca onbinlerce kişi toplanırken İsrail ordusu ise sınıra 17 bin asker ve 100 keskin nişancı gönderdi.

Onbinlerce Filistinliye karşı tank ve keskin nişancıların ateşinin yanı sıra, insansız hava araçlarından üzerlerine biber gazı atıldı.

İsrail Savunma Bakanı sivillerin katledilmesine ilişkin kendilerine yöneltilen suçlamalara "askerlerimiz gerekeni yaptı. Bence tüm askerlerimiz madalyayı hak ediyor” diyerek cevap verdi.

Filistinliler bu eylemlere 6 hafta boyunca her Cuma günü devam edeceğini açıkladı. “Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü”, 15 Mayıs’a, yani “Nakba”nın 70. yıldönümüne kadar sürecek. ABD de, 14 Mayıs günü Kudüs’te konsolosluk açacağını duyurmuştu. (Nakba, 15 Mayıs 1948’de Filistinlilere yönelik katliamın sonucunda İsrail devletinin kuruluşu, Büyük Felaket)

 

6 Nisan Cuma:

İsrail’in bir hafta önceki saldırı ve katliamlarına rağmen, Filistinliler yine onbinlerle Gazze sınırında toplandı ve seslerini dünyaya duyurmaya çalıştılar.

Gazze ablukasının kaldırılmasını ve İsrail’in gasp ettiği topraklara geri dönüş haklarını talep eden Filistinliler, bu haftaki eylemlerine “Ateş Cuması” adını verdi. İsrail ise uluslararası toplumdan gelen tüm tepkilere rağmen askerlere “sınıra yaklaşanı vurun” talimatından geri adım atmıyor.

“Ateş Cuması”nda Gazze sınırında binlerce lastik yakıldı, çıkan dumanlar İsrailli keskin nişancılarının görüş alanını kapattı. Uluslararası hiçbir uyarıyı dikkate almayan İsrail ise lastik yakılması nedeniyle oluşan kirlilik için Dünya Sağlık Örgütü'ne başvuru yaptı.

Bu hümanist ve çevreci şova rağmen İsrail, sınırdaki Filistinlilere ateş açmayı ihmal etmedi. Han Yunus'un doğu sınırında 5 Filistinli İsrail kurşunlarıyla katledilirken, 250 kişi de yaralandı. Böylelikle ilk eylemin yapıldığı Cuma gününden bu yana yaşamını yitiren Filistinli sayısı 24'e yükseldi.