Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emek piyasasına yönelik reformları protesto ediliyor.
İşçi sendikaları, Fransa’da 3 ay sürecek bir grev dalgası başlattı. Grevler, 28 Haziran’a dek devam edecek.
2 Nisan akşam başlayan grevlerin başını, devlet demiryolları operatörü SNCF çekiyor ve 3 büyük sendika katılıyor.
Demiryolları emekçileri, her 5 günün 2 gününde tren seferlerini büyük oranda kesintiye uğratacak. Bu, trenle yolculuk eden 4,5 milyon Fransızın günlük hayatını büyük ölçüde sekteye uğratacak. “Kara Salı”da her 8 hızlı trenden ve her 5 bölgesel trenden sadece 1'i çalışacak. Londra ve Brüksel seferlerini yapan 4 Eurostar treninden 3'ü çalışacak. İspanya, İtalya ve İsviçre'ye sefer yapan trenlerin hiçbiri çalışmayacak. Makinistlerin %77’si greve katılıyor.
Çöp toplayıcılar, elektrik ve enerji sektörünün bazı çalışanları, Fransız havayolları Air France çalışanları da “kara Salı”ya katılacak.
Air France grevi, aynı zamanda maaşlarına talep ettikleri %6 zamla ilgili. Air France çalışanları son bir ay içinde 4. kez greve giderken, 3 Nisan günü (bugün) uçuşların yüzde 25'i yapılamadı. Havayollarında iş bırakma eylemi 7, 10, 11 Nisan'da da tekrarlanacak.
Macron hükümeti, işten çıkarmalar yaparak devlet demiryollarını özelleştirmeyi hedefliyordu. Kamu sektöründen 120 bin kişiyi işten çıkarmayı planlayan bu reformlara karşı öğrenciler ve emeklilere de eylemlere katılma çağrısı yapılıyor. Eğitim ve üniversiteye giriş alanında getirilen düzenlemeleri protesto amacıyla öğrencilerin başlattığı eylemler de yayılıyor.
Bir süredir kampüs ve dersliklerde devam eden oturma eylemi ve dersleri engelleme şeklindeki protestolar nedeniyle 50'ye yakın üniversitede eğitim aksadı veya güçlükle verilebildi
SNCF sendikası ise 140 bin çalışanın statüsünün düzeltilmesini, erken emeklilik yaşının (52/57) devamını istiyor.
Temizlik işçileri de, atık temizliği alanında genel grev yapıyor. CGT sendikal federasyonlarının çağrısı üzerine yapılacak grevde, “ulusal kamu atık servisi” kurulması ve bu çerçevede sektör çalışanlarına “kamu statüsü” verilmesi isteniyor. Bu talepler ışığında, temizlik sektörünün zahmetli bir iş olduğunun kabul edilmesi ve işçilerin tümüne tam emeklilik imkanı tanınması isteniyor.
Paris ve çevresinde çok sayıda çöp toplama ve işleme merkezinde greve yoğun katılım oldu, çöp kamyonu ve konteynerlerin bulunduğu depoların önünde toplanan işçiler çöplerin dışarıya çıkışını engelledi.
Elektrik ve gaz sektörü çalışanları da gaz ve elektrik pazarının özelleştirilmesine son verilmesi ve tüm sektör çalışanlarına “enerji uzmanı statüsü” verilmesini talep ediyor.
Demiryollarının 1 günlük grevinin maliyeti 20 milyon euro civarında tahmin edilirken, Ulaştırma Bakanı hükümetin geri adım atmayacağını söylüyor.
Demiryollarındaki grev ve sefer iptalleri nedeniyle Fransa ile diğer Avrupa ülkeleri arasındaki ulaşım da büyük oranda aksayacak.