Hindistan’da kast sistemi, ayaklanmalara neden oldu ve 9 kişi hayatını kaybetti.
Dalitler (Dokunulmazlar) 1.250 milyon nüfusa sahip Hindistan’da 200 milyon kişiler. Ve Dalitler, kast sisteminin de en altında dışlanan bir kesim.
Kast sisteminin en alt sırasında yer alan Dalitlere karşı ayrımcılık günlük yaşamın bir parçası. Yaklaşık 200 milyon Dalitin, üst kastlarla aynı tapınaklara ve okullara gitmesine izin verilmiyor. Resmi istatistiklere göre, Hindistan'da 2016 yılında alt kastlara yönelik 40 binden fazla suç işlendi.
Dalitler, kast sistemini oluşturan Brahmanlar, Kşatriyalar, Vaikyalar ve Sudralar tarafından aşağılanıyorlar ve bir süre öncesine kadar onlara karşı işlenen suçlar cezalandırılmıyordu. 1989 yılında yürürlüğe giren SC/ST yasası ile aşağı kasttakilere ve kabile üyelerine yönelik suçları engellemeyi amaçlamıştı. Ancak bugünlerde Dalitlere yönelik suçların cezalarını hafifletecek bir mahkeme kararı, protestoları ateşledi.
Dalit kastına mensup on binlerce kişinin katıldığı protestolarda 9 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Tren seferleri etkilendi, otoyollar trafiğe kapatıldı.
Eylemler nedeniyle kuzeydeki Pencap eyaletinde sınavlar ertelendi, tüm eğitim kurumları, banka ve bürolar kapatıldı, internet hizmeti geçici süreyle kesildi.
Madhya Pradeş eyaletinin bazı kesimlerinde büyük kalabalıklar halinde toplanılması yasaklandı, bazı bölgelerinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 5 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralandı.
Uttar Pradeş, Jharkhand, Rajastan ve Bihar eyaletlerinde de polisle çatışmalar yaşandı.
Alwar’da 1 kişi ölürken, sopa ve kılıç taşıdığı belirtilen bazı gruplar Calandhar, Amritsar ve Bathinda'da iş yerlerini kepenk kapatmaya zorladı.
Vaishali, Muzafferpur, Patnai Nawada ve Bhagalpur'da da eylemciler polisle çatıştı.
Federal Hükümet, (alt kastlara yönelik zulmün engellenmesiyle ilgili) "Belirlenmiş Kast ve Belirlenmiş Kavim Yasası"nın geçmişte "suistimal edildiği" hükmünü veren Yüksek Mahkeme'nin bu kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.