Birleşik Hizmetler Sendikası (Ver.di), Baden-Württemberg'de kamu sektöründeki müzakerelerin başarısızlığa uğraması ve patronların tahkime başvurduklarını duyurması üzerine açıklama yaptı.
Ver.di Bölge Müdürü Martin Gross, "Sendikaların 15 yıllık taleplerinden sonra, herkes sonunda altyapıya büyük yatırımlara ihtiyacımız olduğunu anladı. Ne yazık ki, kamu sektörüne ve personeline aynı anda büyük yatırımlara ihtiyacımız olduğu gerçeği hala kabul edilmedi. Teklifi kasıtlı olarak çok dar tutarak, kamu sektörü işverenleri açıkça mümkün olan en düşük seviyede tahkime kaçmaya çalışıyorlar. Bu, çalışanlara veya umut edilen toparlanma için işleyen bir kamu sektörüne bağlı olan Alman ekonomisine iyi bir işaret değil. Özgür müzakereler yoluyla bir çözüm aramaya devam etmeye hazır olurduk." derken;
Ver.di Bölge Müdür Yardımcısı Hanna Binder, "İşverenlerin çalışma saatlerindeki tüm iyileştirmelere yönelik temel blokajı, bir uzlaşma arayışını gereksiz yere zorlaştırdı. Sorunun, şu anda beklenen tahkimde ideolojik olarak özgür bir şekilde tekrar gündeme getirilmesini umuyoruz." dedi.
Ver.di Federal Yönetim Kurulu da bir basın açıklaması yaparak, “Ver.di federal ve yerel kamu sektöründe toplu pazarlık görüşmelerinin başarısızlığından dolayı üzüntü duyuyor” dedi.
Ver.di başkanı ve müzakereci Frank Werneke Werneke, “İşverenlerin bir anlaşmaya varma isteği yok” diyerek sendikalarının federal ve yerel kamu hizmetlerinde çalışan yaklaşık 2,5 milyon çalışan için yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından üzüntü duyduğunu söyledi; "Kendimizi sınıra kadar zorladık. İşverenler önerdiğimiz anlaşmayı reddettiler" dedi. Frank Werneke 14 Mart günü 3. tur görüşmeler için Potsdam yaptığı açıklamada "İster yeterli bir doğrusal artış, ister sosyal bir bileşen olarak asgari bir miktar, ister kısmi emeklilik, isterse modern bir çalışma zamanı hesabı olsun; işverenler, çalışanlar için önemli olan taleplerin çoğunu karşılamayı büyük ölçüde reddetti" demişti. "İşverenler müzakerelerin başarısız olduğunu duyurmadan kısa bir süre öncesine kadar Ver.di yeni çözümler önermeye devam etti, bu nedenle federal hükümet ve yerel yönetimlerin tahkime başvurmasından derin üzüntü duyuyorum." diyen Werneke, Sendikanın ilk etapta patronlarla zorlu pazarlıklar yaparak anlaşmaya yaklaşmaya çalıştığını söyleyerek "Biz çözüme hazırdık, ancak müzakere ortaklarımız açıkça hazır değildi." dedi.
Şubat ortasında yapılan ikinci toplu sözleşme görüşmelerinden bu yana geçen birkaç hafta içinde on binlerce işçi geçici greve gitti. Sadece Mart’ın ilk haftasında Almanya genelinde kamu hizmetlerinin tüm alanlarından 150 bini aşkın işçinin uyarı grevlerine katılarak, daha yüksek ücretlerin ve daha iyi çalışma koşullarının kendileri için ne kadar önemli olduğunu gösterdi.
Ver.di ayrıca kamu sektöründe GdP, GEW, IG BAU toplu iş sözleşmeleri müzakerelerini ve DBB Beamtenbund ve Tarifunion ile birlikte yürütüyor. Sendika, toplam ücrete %8 oranında zam yapılmasını, ancak ayda en az 350 euro, en az üç gün izin ve çalışma saatleri üzerinde daha fazla denetim sağlanmasını talep ediyor. Toplu iş sözleşmesinin memurlar, hakimler, askerler ve emeklileri de kapsaması öngörülüyor.
KAV'a göre Baden-Württemberg eyaletinde toplam 385 bin çalışan, toplu sözleşme görüşmelerinden doğrudan etkileniyor. Devlet İstatistik Ofisi'nin 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla açıkladığı rakamlara göre, bu çalışanların yaklaşık 248 bini yerel yönetimlerde çalışıyor.
Yerel yönetimlerde (kamu görevlileri dahil) çalışanların yaklaşık %67'si kadın, yarı zamanlı çalışan oranı ise %44 civarında.
Ayrıca Baden-Württemberg tasarruf bankalarında çalışan yaklaşık 30 bin çalışanın yanı sıra belediye klinikleri, kamu hizmetleri ve yerel ulaşım şirketlerindeki çalışanlar da doğrudan etkileniyor.
Ayrıca ülke çapındaki müzakereler, eyaletteki İş Kurumu'nda çalışan yaklaşık 10 bin çalışan ve Alman Emeklilik Sigortası'nda çalışan 3 binden fazla çalışan için yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinin gidişatını da etkiliyor.